Zöldségkosár a fogyatékosok kertészetéből


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_benti-paradicsom-1_or_b

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_benti-paradicsom-1_or_b.jpgZöldségkosár elnevezéssel indult el novemberben a házhoz szállított zöldségek programja Sepsiszentgyörgyön. Akkor felmérték a keresletet és összeállították a csatlakozó családok listáját. Csütörtökön már házhoz szállítható az első spenóttermés.

Az egyedülálló kezdeményezés a Diakónia Keresztyény Alapítvány által működtetett Írisz Ház  érdeme, hiszen a keretei közt működő védett műhelyben, a kertészetben termelik meg a kosár tartalmát. Az Írisz Ház 2010-ben vásárolt Kőröspatakon egy régi kecskefarmot, a hozzá tartozó egy hektárnyi területtel. Kertészkedni azért kezdtek, hogy az intézményt ellássák friss zöldséggel, továbbá a kertészkedés munkaterápiának is megfelel – tájékoztatott Szilágyi Nagy Imola programfelelős.

A farmon már egy 200 négyzetméteres melegházat is építettek, valamint tíz, nyolc méter hosszúságú magas-ágyást is létesítettek. A programban jelenleg 15 család szerepel, akiknek indulótőkét kellett adniuk a kertészet ellátásáért.

A tervek szerint május végétől novemberig heti rendszerességgel egy kosárnyi zöldséggel látták volna el a rendszerhez csatlakozott családokat, azonban a programfelelős tájékoztatása szerint „a spenót olyan szépen fejlődött, hogy az első (szerény) zöldségkosarat már csütörtökön szétoszthatják.”

A biokertészet ráadásul munkahelyteremtő-jellegű, mert eddig három munkakönyves és több gyakornoki állást létesíthettek így a fogyatékkal élők számára, akik így fizetést is kapnak munkájuk után.

Szilágyi Nagy Imola elmondta, hogy a családok csütörtök reggel 8 órától akár el is látogathatnak a Kőröspataki farmra megtapasztalni a hely jellegzetességeit, és egyúttal vegyszermentes spenótot szedhetnek.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/4412-zoldsegkosar-a-fogyatekosok-kerteszetebol

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>