Változott a jogosítvány megszerzése és meghosszabbítása!


jogsihosszabb

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Változott a jogosítvány megszerzése és meghosszabbítása!

Aki horkol, annak ezentúl bármikor levehetik a jogosítványát

Mármint nem vezetés közben, hanem bármikor. Ha így van, nem hosszabbítják meg a jogsiját, míg nem kezelik.

2016 tavaszától a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat része az alvás közbeni légzészavar kiszűrése is – adta hírül a Házipatika. A horkolás az alvási apnoé nevű betegség egyik tünete lehet, márpedig aki ilyenben szenved, annál nagy a veszélye, hogy elalszik a volánnál. 2014-ben 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál – ezért figyelnek most már az alvás közbeni légzészavarra a jogosítvány meghosszabbításánál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több százezer ember szenved alvási apnoé betegségben. A jogszabály értelmében (lásd 1. melléklet 6. pont) első körben a háziorvosok feladata kiszűrni azokat, akiknek alvászavaruk van. Ehhez először egy kérdőívet töltetnek ki a beteggel, majd, ha a válaszok alapján úgy látják, részletesebb vizsgálatot végeznek. Ehhez vagy be kell feküdni egy alváslaborba, vagy pedig, egy hordozható készülékkel a beteg otthonában is sor kerülhet rá.

Amíg a szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg az illető jogosítványát.

Amennyiben diagnosztizálják az alvási apnoé betegséget, a megfelelő terápia beállítása után a jogosítványt meghosszabbítják. Persze, kérdés, ezek után ki fogja bevallani az orvosának az alkalmassági vizsgálat során, hogy horkol…

Alvási apnoé – hiába fekszel le időben, nem tudod kipihenni magad

Alvászavar esetén az érintett személy hiába fekszik le időben este, mégsem tudja kipihenni magát. Nem egyszerű fáradtságról, vagy kimerültségről van tehát szó, az alvászavarok kezelése orvosi segítséget igényel – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus.

Az alvászavaroknak több típusát ismerjük, ezek közül az alvási apnoé, vagy alvás közbeni légzéskimaradás a leggyakoribb. A betegség gyakrabban jelentkezik túlsúlyos, elhízott személyek körében, 45 év felett, dohányosoknál, magas vérnyomásos betegek és genetikai hajlam esetén.

“Az alvási apnoéval élő beteg a legtöbb esetben nem is tud a betegségéről, csak azt érezheti, hogy hiába alszik eleget, napközben mégis aluszékony, nehezebben koncentrál. Ezzel együtt jár, hogy vezetésnél nő a reakcióideje, gyakrabban tart pihenőket, engedi le az ablakot, küzd az álmosság ellen, vagy rosszabb esetben pár másodpercre behunyja a szemét vezetés közben.”

Az itt található gyorsteszttel egyszerűen ellenőrizhetitek, vajon érint-e benneteket a betegség. (Ez természetesen nem pótolja az orvosi vizsgálatot, de az eredmény jelezheti, hogy az előbbi indokot lehet.)

ITT A teszt : http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/alvasi_apnoe_on_is_erintett_tesztelje/

Forrás : www.szeretlekmagyarorszag.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>