Utazási kedvezmények határon túliaknak


Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Utazási kedvezmények határon túliaknakA magyarigazolvánnyal és magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkező határon túliak minden évben négy alkalommal 90%-os kedvezményben részesülnek, amennyiben Magyarország területén tömegközlekedési eszközökkel utaznak. A 65 évnél idősebbek és 6 évnél fiatalabbak ingyen utazhatnak, az ő esetükben nincsen korlátozás az utazás számának tekintetében.

Utazási kedvezmények tanulóknak

A nappali és esti tagozatos tanulók számára is biztosít utazási kedvezményt a magyar állam. Amennyiben csoportosan – legalább tízen – utaznak, és nem töltötték be a 18. életévüket, 90%-os kedvezményben részesülnek. A csoport tagjai életkorukat a magyarigazolvánnyal vagy a magyar hozzátartozói igazolvánnyal tudják bizonyítani szükség esetén. Az utazás költségének csak 10%-át kell fizetniük a csoportot kísérő két felnőttnek is.

Ha nem csoportosan utaznak a diákok, akkor 50%-os a kedvezményt kapnak, bármennyit utazhatnak. A távolsági és kiegészítő jegyeket a tanulóknak is meg kell téríteniük.

A kedvezményes utazást csak a másodosztályú, belföldi járatú vonatokon, a HÉV-en valamint a térközi autóbuszjáratokon lehet igénybe venni.

Mivel igazolható a jogosultság?

 A 6–65 év közötti, tanulói jogviszonnyal nem rendelkező határon túli magyaroknak fel kell mutatniuk a magyarigazolványt vagy a magyar hozzátartozói igazolványt ahhoz, hogy évi négy alkalommal megkapják a 90%-os utazási kedvezményt. Többéves használat esetén az igazolvány mellékletei betelnek, ilyenkor pótfüzetet lehet igényelni. A konzuli képviseleteken és az erre a célra kialakított információs irodákban lehet hozzájutni a pótfüzetekhez. Utazáskor a pótfüzet mellett az igazolvány is a kedvezményezett utasnál kell legyen.

A kedvezményezetteknek regisztrációs jegyet kell váltaniuk a járműveken vagy a pénztáraknál.

A magyarigazolvány megszerzéséhez a kérelmezőnek két lehetősége van a jogosultságának bizonyítására

  • a magyar nyelv ismeretét igazolja (ellenőrző, érettségi vagy főiskolai diploma) azzal, hogy magyar tannyelvű iskolában tanult, vagy más tannyelvű iskolában fakultatív módon magyar tannyelvű órákat látogatott;
  • magyar civil szervezethez vagy magyar egyházhoz való tartozását igazolja az illetékes szervezet/egyház által kibocsátott tagsági igazolással.

A magyarigazolvány és magyar hozzátartozói igazolvány érvényességi ideje meghatározatlan időre szól, tehát nem kell kicserélni.

forrás: www.htmik.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>