ULTRAMARATON


dinnyézés

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Lajkó Csaba székesfehérvári ultramaratoni futó 10 barátjával 7 nap alatt elfutott Székesfehérvárról Budapestre, Nagykanizsa és Pécs érintésével. A figyelemfelhívó kezdeményezés célja, hogy Magyarországon minél többen megismerjék a Down-szindrómával élő embereket, valamint a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztésének fontosságát.

2014. július 14-én reggel Lajkó Csaba barátaival együtt nekivágott a Székesfehérvár-Budapest útvonalnak, hogy 7 nap alatt 38 várost érintve, 530 km-t megtéve teljesítse extrém, jótékonysági célú vállalását. Az érintett városokban nagy érdeklődéssel várták őket, kisebb szakaszokon csatlakoztak hozzájuk más futók, gyerekek is. Július 20-án vasárnap délután megérkezett a csapat a margitszigeti szökőkúthoz, ahol Down-szindrómás gyerekekkel együtt futottak még egy utolsó kört.
Csaba csaknem 10 éve fut, egyre komolyabb szinten, 4 éve csatlakozott az ultrafutók táborához. Azonban nem elégedett meg a kilométerek és a trófeák gyűjtésével, immár 4 éve szervez jótékonysági futásokat, a legkülönbözőbb rászoruló csoportokat felkarolva. Az egyik, szívének kedves téma a Down-szindrómás gyerekek támogatása. Így vall erről:
„A világban, kis hazánkban mindig van, amiért futhatunk. Futhatunk az egészségünkért, futhatunk, hogy jól érezzük magunkat, futhatunk, hogy tájakat ismerjünk meg, a jóleső fáradtságért, a szabadság érzéséért. Futhatunk versenyeket, hogy teljesítsük az általunk kitűzött célt, megvalósíthassuk álmainkat. Futhatunk egy jó célért, hogy segíthessünk másokon, mi sportolók a magunk módján. Elindulhatunk az országban, városokon, falvakon, hogy úttalan és forgalmas utakon áthaladva felhívjuk a figyelmet a szegényekre, az elesettekre, a cserbe hagyott állatokra, az éhezőkre, a fogyatékkal élőkre. Beszéljen róluk az ország, ismerjék meg őket, vegyenek tudomást róluk. Vigyük hozzájuk adományainkat, szeretetünket. Hiszem, és hittel vallom: minden emberben benne van a segítőkészség, a jóakarat. Csak elő kell hozni, engedni kell, hogy feltörjön a lelkünkben.”
A Down Egyesület – Lajkó Csaba támogatásával – egy hatalmas cél megvalósítását tűzte ki célul 2014-re: az egyesület által létrehozott nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban, ahol 3 éve komoly szakmai munka folyik, a korai fejlesztésben résztvevő gyermekek és családjaik számára szeretnék élménnyé varázsolni a kötelező terápiákat és az intézményben eltöltött időt. Ahogy Kisari Károly, az egyesület elnöke így fogalmaz:
„A CsodaKert nevű projektünk egy olyan élmény- és fejlesztőközpont kialakítását jelenti, amely ötvözi a hagyományos játszóházi labirintusokat és a német Kükelhaus által kifejlesztett, szenzoros érzeteken alapuló kertet, így kiválóan kiegészíti majd a Csodavár jelenlegi, speciális, korai fejlesztésre használt eszközeit. A CsodaKert a gyermekek spontán játéktevékenységét és kíváncsiságát kihasználva, az összes érzékszerven és a mozgáson keresztül fejleszti az idegrendszert, segíti a nagymozgás, a figyelem, az érzékelés és az összes tanulási részképesség fejlődését, miközben a gyerekek számukra akár ismeretlen anyagokkal, illatokkal, látvánnyal, hangokkal és egyéb tapasztalatokkal gazdagodhatnak. A beruházás befejezéséhez még 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, a jótékonysági futás hírverését is kihasználva.”
A Down Egyesület segíti a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy aktív és boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. Missziójukkal összhangban – az 1998-ban, érintett családok által útjára indított egyesületben – igyekeznek életen átívelő segítséget nyújtani a hozzájuk fordulóknak. A teljes esélyegyenlőséget kívánják elérni, hogy a fogyatékkal élők megtalálhassák a számukra járható utat.
Célba értünk.

Forrás: www.prherald.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>