Túlszaporodtak a hódok Magyarországon


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_hod

Hirdetés

Hirdetés betöltése...


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_hod.JPGA hód Európa legnagyobb rágcsálója, a világon pedig a második legnagyobb rágcsáló. Egy kifejlett példány 25-30 kilogrammot ér el, és ránézésre nem lehet megkülönböztetni a hímet és a nőstényt egymástól.

Az OzoneNetwork szerdai Egyenlítő c. műsorának vendége Czabán Dávid biológus elmondta, hogy az állat felépítésében is tetten érhető, hogy alkalmazkodott a vízparti élettérhez. Hátsó lábán úszóhártya van, jellegzetes farkát keratin pikkelyek borítják, mellyel a vízben való mozgását szabályozza, továbbá, ha fenyegetve érzi magát, vészjelzést is ezzel ad le. Sokan nem tudják, hogy a hódnak nem fehér, hanem narancssárga színű fogai vannak, aminek különösebben nincs funkciója. Mivel a rágcsálók metszőfogai folyamatosan nőnek, ezért úgy épülnek fel, hogy csak a külső rétegen van zománc, a belső rész puha, és így rágás közben folyamatosan tudják koptatni, valamint mindig éles lesz.

Gruber Tamás, a WWF Magyarország programvezetője arról számolt be, hogy a folyószabályozások és vadászatuk miatt az 1800-as évekre az egyébként őshonos faj kipusztult az országban. Ekkor még a húsukért, és bundájukért vadászták az egyedeket, hiszen ebben az időben még nem volt olyan intenzív a gazdálkodás, így nem is gondolták az állatokról, hogy károsak lennének.

Amennyiben nem tudja este megtekinteni a filmet, vagy holnap az ismétlést, megnézheti akár most is a csatorna weboldalán.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/4518-tulszaporodtak-a-hodok-magyarorszagon

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>