Tóth Ilona emlékház Árpádföldön


tothilona_per.5195466

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Emlékházat alakítanak ki Tóth Ilona egykori árpádföldi otthonából, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni koncepciós per következtében ártatlanul kivégzett fiatal orvostanhallgató a gyerekkorát töltötte – mondta Budapest XV. kerületének fideszes polgármestere az MTI-nek.

Az Állás utcai szoba-konyhás kertes ház évek óta üresen áll, és a testület döntése alapján az önkormányzat 20 millió forintért megvásárolta, hogy méltó emléket állíthassanak a kerület mártírjának – közölte Kovács Péter.

A házat rendbe hozzák, és ott lesz látható az 1957. június 28-án kivégzett, az Új köztemető 301-es parcellájában eltemetett medika néhány megmaradt használati tárgya, íróasztala, levelezése. Tóth Ilona emlékét eddig is igyekeztek megőrizni, 2002-ben a kerület posztumusz díszpolgárává választották, és egy teret is elneveztek róla, ahol a SOTE udvarán álló szobrának másolatát is elhelyezték.

A polgármester elmondta: az emlékház mellé oktató központ is épül, amelyet elsősorban iskolás gyerekek számára rendeznek be az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek jobb megismerésére. Hamarosan gyűjtést szerveznek olyan tárgyak, fotók, egyenruhák, relikviák adományozására, amelyekből bemutathatják majd a forradalom küzdelmeit, és bepillantást adnak az ’50-es évek diktatúrájába.

A Tóth Ilona emlékházat és az oktató központot a tervek szerint 2016. október 23-án, a forradalom 60. évfordulóján adják majd át – hívta fel a figyelmet Kovács Péter.

forrás: MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>