Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park


Nádudvar, 2015. augusztus 12.
Egy tûzoltó a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévõ tûznél, Nádudvar határában 2015. augusztus 12-én. A hortobágyi puszta már csaknem 300 hektáron lángol, a tûzoltók nagy erõkkel küzdenek az avartûz megfékezésén.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében. A csütörtökön délelőtt keletkezett tűz oltásán egész éjjel dolgoztak a tűzoltók, pénteken kora reggel két honvédségi helikopter is érkezik a helyszínre, hogy bekapcsolódjon az oltásba – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője pénteken hajnalban az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta, hogy az aljnövényzet kapott lángra csütörtökön délelőtt, azóta mintegy 600 hektárnyi növényzet már leégett a nádas, füves területen, és összesen több mint ezer hektár van veszélyben. Lakott területet azonban nem veszélyeztet a tűz.

Nádudvar, 2015. augusztus 12. Egy tûzoltó a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévõ tûznél, Nádudvar határában 2015. augusztus 12-én. A hortobágyi puszta már csaknem 300 hektáron lángol, a tûzoltók nagy erõkkel küzdenek az avartûz megfékezésén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tűz oltásában 9 járművel mintegy 40 tűzoltó vesz részt Tiszafüredről, Karcagról, Püspökladányból, Mezőkövesdről, Hajdúszoboszlóról és Debrecenből. A tűzoltók folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti park igazgatóságával, a mezőőri szolgálattal és a honvédséggel – mondta a helyettes szóvivő.

Honvédségi helikopterek is részt vesznek az oltásban 

Felszálltak a Magyar Honvédség helikopterei péntek hajnalban, hogy részt vegyenek a Hortobágyon, Nagyiván térségében keletkezett tűz oltásában – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium. A tűz oltását nehezíti, hogy a terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni, ezért csatlakozott be pénteken kora reggel a két honvédségi helikopter a tűzoltásba. Ezek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak, és felülről végzik majd az oltást.

A szolnoki helikopterbázis két Mi-17-es helikoptere egyszerre csaknem 3000 liter vizet tud meríteni és emelni. A katasztrófavédelem munkáját a helikopterek személyzetén és a repülésvezetőn kívül a helyszínen repülőműszakiak segítik – olvasható a tárca közleményében.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>