Tizenkét év után bezár az iWiW


20120413-varady-zsolt-iwiw-kitalaloja10

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Június 30-án lekapcsolják a magyar közösségi háló utolsó szerverét is. Ne aggódjon, egy kattintással igényelhet egy digitális időkapszulát, amelyben minden fotóját, üzenetét és kapcsolatát megőrizheti az utókor számára!

A nevét az angol “Who is Who” kifejezés rövidítéséből szerző magyar közösségi szájt azért szűnik meg, mert a Facebook mellett már nem sokan használják. A Facebook malmára hajtotta a vizet az oldal nemzetközi jellege: ott nemcsak a magyar, hanem a külföldi ismerősökkel is tartani lehet a kapcsolatot. Az átlagfelhasználók többsége számára pedig elegendő egyetlen platform, amelyen kapcsolatban lehet barátaival, ezért a legnépszerűbb oldalra, a Facebookra vándoroltak.

Mostantól nincs értelme tovább fenntartani a hálózatot, amely 2013-ig nyereségesen működött, az idén azonban már nem lehetett így üzemeltetni, ezért az Origo.hu-t is kiadó Origo Zrt. az idén májusban már nem hosszabbítja meg az iWiW üzemeltetéséről szóló éves szerződését az ezt kezdetektől végző Virgo Systems céggel, hanem június utolsó napján bezárja a szolgáltatást. Az iWiW bezárásával a szájtra készült alkalmazások is megszűnnek, és az iWiW Kapu nevű belépési azonosító szolgáltatás sem fog működni többé.

Várady Zsolt, az iWiW kitalálója egy cérnából készült kapcsolati hálóval.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az iWiW sikereinek csúcsán 4,7 millióan voltak az oldal tagjai, és mintegy félmilliárd ismeretséget jelöltek be egymás között. A Várady Zsolt ötletéből kialakított iWiW  (amit ekkor még WiW-nek hívtak) a Facebooknálegy évvel korábban, 2002-ben indult, 2005 és 2010 között pedig Magyarország leglátogatottabb portálja volt. 2010 végére az iWiW-re és a Facebookra napi szinten már nagyjából ugyanannyi magyar felhasználó jelentkezett be. Ezt követően azonban a jóval nagyobb tőkével bíró rivális elhúzott a magyar hálózattól.

Amikor a legjobban pörgött, az iWiW-nek naponta másfél millió felhasználót kellett kiszolgálnia. Ez annak ellenére volt így, hogy egészen 2011-ig csak a már bent lévő tagok hívhattak a hálózatba új embereket, de még számukra is elég szűkmarkúan mérték – a korlátozott kapacitás miatt – a kiküldhető meghívók számát. A meghívásos rendszer miatt az iWiW-en jelen lenni sokkal menőbb dolognak számított az első években, mint ma a Facebookon.

Ezt jól jelzi, hogy amikor kapacitásproblémák miatt 2006-ban hetekig szünetelt a meghívás lehetősége, még a Vatera aukciós oldalon is meghirdettek egy meghívót százezer forintért. A korlátozott számú meghívókkal zajló üzem egyik komoly előnye volt, hogy a kamuregisztrációk rendkívül ritkák voltak, annak ellenére, hogy az oldal üzemeltetői semmilyen személyes iratot nem kértek a felhasználóktól, ahogy azt sok esetben a Facebook ellenőrzés címszóval megköveteli.

Ez a felület fogadja szerdától az adataikat megmenteni kívánó iWiW-ezőket

Forrás: Origo

Bár egy időben elég sokan írták ki adatlapjaikra dacosan, hogy törlik magukat, és átköltöznek a Facebookra, az iWiW statisztikái szerint csak a felhasználók tíz százaléka törölte magát az oldalról, a többség fenn maradt, bár nem sok aktivitást mutat, csak nagyon ritkán lép be. Életgörbéjének végén a magyar közösségi oldal főként a vidéken élő, középkorú és idős felhasználók körében volt népszerű, közülük nagyjából hetvenezren léptek be naponta az oldalra az elmúlt hetekben is.

Egymilliárd forintért vették meg, most pedig bezár

2006-ban egy átlagos napon hatezer új felhasználóval bővült az iWiW tagjainak a köre, nem véletlen, hogy az Origo korábbi kiadója, a Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Online egymilliárd forintot fizetett érte. A felvásárlást követően jutott a rengeteg felhasználó kiszolgálásához szükséges, mintegy száz gépből álló szerverparkhoz a hálózat. Két évvel később az iWiW Kft. beolvadt az Origóba.

Forrás:http://www.origo.hu/techbazis/20140514-tizenket-ev-utan-bezar-az-iwiw.html

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>