Tíz százalékkal bővült a belföldi vendégforgalom Magyarországon


hevizi_to-heviz4

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Idén a harmadik negyedévben 10 százalékkal bővült a belföldi vendégforgalom az előző év hasonló időszakához képest a Szallas.hu friss adatai szerint. A portál által az MTI-hez kedden eljuttatott elemzés szerint az átlagos foglalási érték 40 710 forint volt, ami 2 százalékos növekedés 2013 azonos negyedévéhez képest. 

A közlemény idézi Varga Zoltánt, a Szallas.hu ügyvezetőjét, aki elmondta: az augusztusi rossz idő nem éreztette hatását sem a foglalások számában, sem azok értékében, ugyanakkor új trendként jelentkezett, hogy sokan még szeptemberben is “nyaralni mentek”.

Mindezeknek köszönhetően a belföldi turizmus mintegy 10 százalékkal bővült az idén, de a Szallas.hu csoportszintű bevétele ennél is meredekebben, 73 százalékkel emelkedett – tette hozzá.

Véleménye szerint ebben a belföldi piac mellett kiemelkedő szerepe volt annak, hogy komoly sikereket értek el Romániában és Horvátországban, valamint a beutaztatás területén a lengyel vendégforgalom is számottevően nőtt. A felmérés szerint a magyarok inkább többször, de rövidebb időre utaztak el.

Az elmúlt három hónapban leginkább a 2 éjszakás kiruccanások aránya bővült, ez adta a foglalások harmadát. A szálláshelytípusok tekintetében a legnagyobb bővülést a 4 és 5 csillagos szállodák könyvelhették el a Szallas.hu mérése szerint.

A harmadik negyedévben ugyanakkor megtorpant az apartmanok népszerűségének növekedése, az utóbbi 3 hónapban az ilyen jellegű szálláshelyek aránya 6 százalékkal csökkent – tette hozzá Varga Zoltán.

A belföldi foglalások 93 százaléka 100 ezer forint alatti összegre vonatkozott. A fizetés során még mindig meghatározó a SZÉP-kártya, az elmúlt három hónapban nagyjából minden 7. magyar ezzel egyenlítette ki számláját a szálláshelyen.

A 10 legnépszerűbb település rangsorában az első öt helyen nem volt változás 2013-hoz képest: az élen az évek óta verhetetlen Siófok áll, majd Budapest, Hajdúszoboszló, Eger és Balatonfüred következik.

Érdekesség, hogy míg tavaly Nyíregyháza és Hévíz is bekerült a legkedveltebb 10 nyaralóhely közé, az idén Miskolctapolca és Zalakaros is nagyobb turisztikai vonzerővel bírt, ezen kívül még Gyula és Szeged található meg a top 10-ben.

A portál az október 23-i hosszú hétvégére vonatkozó előrejelzése szerint a 10 legnépszerűbb település közül 8 termálfürdővel rendelkezik, a lista élén Eger áll. A négy nap során egyébként minden harmadik vendég fizet majd SZÉP-kártyával, az átlagos foglalási érték pedig meghaladja az 50 ezer forintot.

A Szallas.hu 8 országban több mint 14 300 hotel, panzió, apartman és vendégház kínálatát közvetíti az utazni vágyóknak. A honlapnak több mint 700 ezer regisztrált felhasználója van, és havonta mintegy 1,5 millió látogató keresi fel.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>