Tiltólistán a rántott hús és a piskóta


asp_466_tejberizs

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Emlékeztek még a jó öreg menzai étkezésekre? Esetleg ma is valamelyik üzem konyhán esztek? Jó és rossz híreink is vannak: januártól valószínűleg eltűnik az étlapról a mócsingos hús és a „szóratos tészta”, viszont tilos lesz a tejföl, sőt az ikonikus piskótakocka is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának „menzaügyi rendelete” a tervek szerint rendet tesz a közétkeztetés frontján. Mostantól még szigorúbban szabályozzák például, hogy mennyi kalóriát és mennyi cukrot kaphat az, aki a tömegétkeztetésben kénytelen magához venni a napi betevőt.

A rendelet csaknem száműzi az étlapról a cukros dolgokat. Ezentúl péládul nem lehet főételként édességet kiadni. Lőttek a pudingporból pancsolt vaníliasodónak, a tojásporból készült piskótatésztának, de cukros tejben áztatott, túrós zsemlének is. Januártól csak olyan desszertet kaphattok a menzán, ami legalább 1/3 részben tejet vagy gyümölcsöt tartalmaz. De ezt sem ebédre, maximum valamelyik „kisétkezés” részeként.

Leáldozott az ivólé ideje is. Mostantól italként csak ásvány-, vagy ivóvizet és teát szabad kiadni, a cukros üdítő és a nem gyümölcs alapú szörp végleg tilos lesz. Érdekesség, hogy hat éves kor fölött viszont édesítőszerrel is szabad élelmiszert készíteni – állítólag a gyerekek így kevésbé híznak el.

A töltött káposztára és a túrós tésztára a rendelet értelmében nem szabad tejfölt tenni, azt csak ételkészítésnél lehet használni, feltétként tehát nem.

Jó hír viszont, hogy ezentúl több zöldséget és gyümölcsöt kaphattok a menzán. Azoknak a gyerekeknek, akik naponta háromszor esznek az iskolában, ezentúl két adag gyümölcsöt vagy zöldséget kell kapniuk. Itt nem lehet csalni: a krumpli vagy a rizsköret ugyanis nem számít bele az adagba.

Hús is többször kerül majd az asztalra: a bölcsődések kivételével minden korosztálynak kell majd húst “állati fehérjét” kapnia valamelyik főétkezés részeként. A legkisebbek pedig minimum egy kisétkezésben kell, hogy ilyesmit kapjanak.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal több menzát is megvizsgált Budapesten és Pest megyében is. A szakemberek megnézték, milyen ételeket kapnak az üzei konyhában étkező gyerekek és felmérték, mennyi kerül a szemétbe a különböző alapanyagokból. A krumplinak például 60%-a a moslékban végzi, szinte holtversenyben a „karottás rizzsel’, ahol ez az arány 56%. A levesek ennél is rosszabbul teljesítenek. Itt 70-80%-ot öntenek ki.

A NÉBIH szakemberei „érzékszervi vizsgálatot is végeztek.” Így néznek ki a menzakaják Budapesten:


Átlag feletti minősítést kapott a Pál Apostol Általános Iskola és Gimnázium tejberizse. “A vanília kellemes illata dominál, enyhe gabonaillat is érezhető. Kellemes, aromás, enyhén vaníliaízű, harmonikus. Jó élvezeti értékű.”


“Világos fakóbarna zavaros lében tojásfoszlányok, pirospaprika és borsszemcsék. Nem tetszetős.” A Rózsavári Óvoda tojáslevese az átlagos kategóriába került.


“Zsíros rántásszagú, nem kellemes, nem harmonikus, enyhe mellékszag érezhető” – nem megfelelő az Andor Ilona Ének-Zene Általános és Alapfokú Művészeti Iskola ebédje a NÉBIH szerint.


Piskóta kocka “májasan folyó” csokisodóban a Királykert Óvodában. Jövőre ez tilos lesz, most viszont megfelelt.

Forrás: NÉBIH

A jó hír, hogy ezenetúl az ételsorok ritkábban ismétlődnek: legfeljebb tíz naponta ehetjük ugyanazt a menüt a menzán. Nektek mi a kedvenc menzás kajátok? Mit látnátok szívesen az étlapon?

Forrás és képek: NÉBIH

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>