Szegények itala – a szódavíz (…és Hungaricum!! )


cikk_2_nagy

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Szódavíz, bubis víz, szikvíz, savas víz, szóda, mindenki ugyanarra gondol, van, aki magában, málnaszörppel vagy fröccsnek issza. Sosem ment ki a divatból, csak  az ásványvíz lobbinak köszönhetően átalakult a használata. A 19. században a szikvízgyártó kisiparosok üvegben árulták, a 20. század elején jelentek meg a fém szifonok. Ma műanyag palackokban forgalmazzák. 

A szóda 2004-ben lett Hungaricum, de kevesen tudják, hogy Jedlik előtt már voltak kísérletek az előállítására. Joseph Pristleynek az angol Királyi Természettudományos Akadémia 1773-ban kitüntetést adományozott a szénsavas víz feltalálásáért. 1783-ban a genfi Jacob Schweppe egy hatékony, ámde titokban tartott módszert talált fel a mesterséges szénsavas ásványvíz nagyipari előállítására. A szifonfejet Charles Plinth alkotta meg és szabadalmaztatta 1813-ban. Jedlik Ányos 1826-ban készített először szénsavas vizet, majd létrehozta az első szikvíz üzemet. Ő tette lehetővé a szóda olcsó és nagyüzemi gyártását hazánkban, megoldva a felmerülő problémákat, többek között a gáz minél jobb elnyeletését. Egy anekdota szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos egy borozgatás alkalmával, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: “Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!” Vörösmarty a Fóti dalcímű költeményében említi meg a szódával higított bort: „Fölfelé megy a borban a gyöngy; jól teszi. Tőle senki e jogát el nem veszi.”. Ausztriában a mai napig Sritzernek vagy Gespritzternek nevezik a fröccsöt, de a szódával higított gyümölcsleveket is.

A szódás patron ára jóval kedvezőbb, mint a szénsavas ásványvizeké, ráadásul könnyebb is  cipelni. Sokan azt gondolják, hogy már nem is lehet kapni. A szóda elkészítése egy percet vesz igénybe. A szifonban helyet kell hagyni a gáznak, majd fel is kell rázni, hogy a szénsav jobban eloszoljon benne. A legújabb dizájn igazán gyönyörű, az új fejek műanyag borításúak, így véletlenül sem fagy rá az ujjunk a patronra.  Frissítő italokat készíthetünk belőle citromfű, bodzaszörp vagy menta hozzáadásával is.

A szénsavas víz oltja leginkább a szomjúságot, segíti a vesék kiválasztó szerepét, görcsoldó hatása is van, megkönnyíti az emésztést. A szénsavnak savasító hatása van, de semmit sem kell túlzásba vinni.

forrás

A szódavíz gyógyító víz?

Eredetileg ásványvizet dúsítottak szén-dioxiddal, majd miután feltalálták a szódavizet készítő konyhai berendezést, már bárki készíthetett otthonában szódavizet csapvízből.

Eredetileg ásványvizet dúsítottak szén-dioxiddal, majd miután feltalálták a szódavizet készítő konyhai berendezést, már bárki készíthetett otthonában szódavizet csapvízből. De ez mégsem ugyanaz, mint a természetes szódavíz, mely természetes állapotában is tartalmazza azt a széndioxid mennyiséget, melytől buborékos lesz.

A szódavíz mára már mindennapi életünk részévé vált. A természetes szódavíz savas hatású, PH értéke 3-4 között mozog. A természetes széndioxid tartalma miatt habzik, buborékos. A savas kémhatásának köszönhetően az emberi szervezet számára különösen jót tesz, hiszen fertőtlenítő hatását elsősorban a szájüregben és a nyelőcsőben fejti ki, ezzel megóvva a tipikus fertőzéses megbetegedésektől. Különösen a nem ízesített és hozzáadott cukrot nem tartalmazó szódavizek azok, melyek elősegítik az emésztést és a fogakat sem károsítják.

Ne felejtkezzünk el arról, hogy a folyadék pótlás nagyon fontos, a tudatos vízfogyasztás pedig a jobb és minőségi élet elérése érdekében ajánlott. A sportolók számára pedig kifejezetten ajánlott a nagyobb folyadékbevitel, hiszen aktív testmozgással több folyadékot veszít szervezetük, mint egy átlagos ember átlagos napján. A természetes szódavíz ezért a sportolóknak is kiváló, hiszen az izomfájdalmakra és a fáradság ellen is kiváló természetes innivaló.

A szódavíz különféle alkoholos és alkoholmentes típusai mára mindennapi életünk részévé váltak. A szervezet számára egészséges szódavíz pH értéke 3 és 4 közötti. Szabad széndioxid tartalma miatt buborékos, habzó. A savasságnak köszönhetően fertőtlenítő hatást is kifejt, amely óvja a szájüreget és nyelőcsőt a bakteriális és vírusos megbetegedéstől. A cukor és foszforsav mentes szódavizek pedig a fogakat sem károsítják és elősegítik a jobb emésztést. Sportolók számára is jótékony hatást fejtenek ki, mivel csökkenti az izomfájdalmakat és a fáradságot, valamint javítják az izmok teljesítő képességét. Ezért a szódavizek egészségtudatos fogyasztása mindenképpen ajánlott.

forrás

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>