Sikeresen megtelepedett a kerecsensólyom a Partiumban és a Bánságban


a_058_998514_europress_EZA4

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A madárvédelmi programoknak köszönhetően megnőtt a világszinten is veszélyeztetett kerecsensólyom állománya Románia nyugati térségében.

Újra gyarapodni kezdett a kerecsensólymok száma Romániában, a Partium és a Bánság síksági területén- tudatta a marosvásárhelyi székhelyű Milvus madárvédő egyesület.

A múlt században még kifejezetten elterjedt volt a madárfaj a szomszédos országban, azonban a mérgezés, a költőterületek eltűnése, a szántóföldek térnyerése és orvvadászat miatt szinte teljesen eltűnt.

A 2000-es évek elején Romániában az országos állomány néhány párból állt, amelyek a dobrudzsai Macin-hegységben fészkeltek.

A Milvus csoport egy nemzetközi projekt keretében az áramszolgáltató cégekkel együttműködve több mint nyolcvan költőládát helyezett ki magasfeszültségű villanyoszlopokra, elsősorban Temes és Arad megyében.

Kerecsensólyom. (Fotó: AFP)Kerecsensólyom. (Fotó: AFP)

Míg 2011-ben még csak egyetlen kerecsensólyom párt sikerült megfigyelniük az ország nyugati részén, amely egy természetes hollófészekben költött, a költőládák kihelyezésének köszönhetően megnőtt az állomány.

Tavaly nyolc, idén pedig legkevesebb 14 pár kerecsensólyom fészkelt a térségben, valamennyi az oszlopokra kihelyezett költőládákban.

A kerecsensólymok más madárfajok – elsősorban varjúfélék illetve más ragadozó madarak – fészkeiben költenek, ezek hiányában a sólymok gyorsan alkalmazkodnak a számukra kihelyezett mesterséges költőládákhoz.

Idén a költőládákban cseperedő fiókák nagy része jelölő gyűrűt kapott, hogy a növekedő romániai állomány terjeszkedését lekövethessék.

Két kerecsensólyom fióka műholdas jeladót is kapott, így mozgásuk még hatékonyabban vizsgálható.

Kerecsensólyom. (Fotó: Getty Images)Magyar szervezetek is segítik a kerecsensólymok védelmét Romániában. (Fotó: Getty Images)

A sólymok műholdas adókkal való jelölése a magyarországi partnerszervezetek szakembereinek segítségével történik.

Elsősorban azért, mert ők rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal a fajt illetően, hiszen az első kerecsenvédelmi intézkedéseket még a 70-es években léptették életbe – olvasható a Milvus csoport közleményében.

Néhány éve Magyarország, Szlovákiával közösen elindított egy Life-projektet a kerecsensólyom kárpát-medencei állománya megőrzésének érdekében.

A faj védelmét célzó második Life-projektben immár a Milvus csoport is partner volt, és számos sikeres intézkedést hajtott végre a Partiumban és a Bánságban.

A romániai egyesület most újabb – 11 magyarországi és két romániai szervezet által indított – madárvédelmi programban vesz részt, amellyel a veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisát akarják – ürgék telepítésével – biztosítani a Kárpát-medencében.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>