Ritkaság lett az igazi magyar lecsópaprika


lecsópaprika

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Magyarország bár a lecsó és a paprika hazája, de valódi lecsópaprikát szinte nem is lehet nálunk kapni. Legfeljebb magot.

Ha igazi lecsópaprikát szeretnénk, ezt keressük

Mindenki emelgette a szemöldökét, hogy „de hát tegnap láttam a piacon”, amikor fény derült a titokra.

 A lecsópaprika ugyanis nem az, aminek hisszük: ez egy regisztrált paprikafajta, amit a tengerentúl lehet kapni, de itthon szinte nem, és senki ne gondolja, hogy a lecsó paprika az a paprika, ami már semmi másba nem jó. A lecsópaprika ugyanis igazából lőcsei paprika, hiszen Lőcse német neve volt Leutschau, vagyis magyarosan lecsó.

Aki esetleg kedvet kapna egy eredeti, vagyis lecsó paprikából készült lecsó elkészítéséhez, annak abból kell kiindulnia, hogy a lecsó paprika elég erős ám: a Scoville-skálán pár ezer az erőssége, azaz ilyen mértékben kellene hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek. Ezen a skálán van másfél milliós paprika is, de összességében a lecsó paprikát sem javasolt nyalogatni.

Az egyik népszerű aukciós oldalon amúgy van egy lőcsei paprikamagról szóló hirdetés, amely le is írja, miről van szó. „Különleges formájú, 8-12 cm hosszú, tompa végű paprikafajta igazi magyar, felvidéki nemesítés. Markánsan erős, húsos gyümölcseit bőségesen hozza. Friss fogyasztásra, savanyításra, de befőzésre is kiváló”.

A külföldi szakportálok szerint különben a lőcsei paprika igazi különlegesség, amiből leginkább saját készítésű paprikaörleményt érdemes készíteni.

Egy szó mint száz, ha igazi lecsópaprikát szeretnénk, akkor ültetnünk kell. Miért is ne?

forrás: www.falusiporta.postr.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>