Régi magyar baromfifajtákat kapnak az ormánsági családok


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_erdelyi-kopasznyaku

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_erdelyi-kopasznyaku.jpgRégi magyar baromfifajtákat kapnak az idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében – jelentette be az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Tiffán Zsolt a kormánybiztosi titkárság, a gödöllői Haszonállat-génmegőrzési Központ, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Széchenyi Programiroda képviselőjének a kisállat-kihelyezésről szóló együttműködési megállapodásának aláírásakor hangsúlyozta: a háztáji állattenyésztés fejlesztése célt és önbecsülést ad az embereknek, akik közül egyre kevesebben tartanak állatokat.

Hozzátette, hogy a lakosság az általa nevelt kiváló minőségű, hungarikum baromfival nemcsak magát, hanem a környék piacait, éttermeit is elláthatja.

Az országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy az Ős-Dráva projekthez kapcsolódó program megvalósítására akcióterv készül. Felmérik az igényeket és az állatok tartásával összefüggő képzést is indítanak.

Szalay István, a Haszonállat-génmegőrzési Központ igazgatója elmondta, elsőként azért baromfikat biztosítanak a több mint negyven ormánsági településen elő, a projektbe bekapcsolódó lakóknak, mert azok tartása a legegyszerűbb. Később nyulak, majd kisebb testű kérődzők nevelése is szóba jöhet.

Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy tervezik az Ormánságban termelt mézzel összefüggő eredetvédelmi és minőségellenőrzési rendszer kidolgozását is.

Az Ős-Dráva az ország egyik legszegényebb térségének tartott Ormánság 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő területfejlesztési programja. A lényege a vizes élőhelyek revitalizálása vízkormányzási rendszer kialakításával, elősegítve a folyó mentén az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülését.

A tervek szerint a folyóvíz egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, és ebből oldják meg az agrárterületek öntözését. Mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy az ott élők munkát kapjanak, s piacképes termékek előállításával jövedelemhez jussanak.

A programhoz ökoturisztikai látogatóközpont és kerékpárutak építése, valamint templomrekonstrukció is kapcsolódik. A kormány a tavaly áprilisi, Kémesen tartott kihelyezett ülésén hozott határozata szerint támogatja a Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítését, valamint az M6-M60-as autópálya meghosszabbítását a horvát határig.

A közmunka-programnak köszönhetően több mint 400-an dolgoznak a projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/elelmezes/4296-regi-magyar-baromfifajtakat-kapnak-az-ormansagi-csaladok

 

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>