Pityókás házikenyér (Székelyeknél ég a lámpis + videó)


szekely_hazi_kenyer

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

…ahogyan nagymamáink készítették 

Hagyomány

Régen az otthoni kenyérsütés mindennapos és hagyományos dolognak számított. Nagyanyáink meggyúrták a tésztát, káposztalevélbe tették és fával fűtött téglakemencében megsütötték a mindennapi kenyeret.

  • Oroszhegyen a házikenyér még mindig hagyományos módon készül, eredeti oroszhegyi recept alapján. E jellegzetes kenyér titkosnak vélt receptjét már csak a helyi nagymamák ismerik teljes egészében.
  • A Vidéki Pékség vezetőjének nagymamája lelkét beleöntve adta át az igazi székely receptet a hagyományos pityókás házikenyér sütéséhez.
  • Ez a házikenyér helyi termesztésű pityóka felhasználásával készül. A sütés kinti, tapasztott fáskemencékben történik.
  • A Vidéki Pékség saját termesztésü burgonyájaFontos tudnunk, hogy a kenyér nem tartalmaz lisztjavítót és élesztőt, hanem kovásszal készül, így az elkészítési folyamat bár több időt vesz igénybe, de annál több íz- és zamatanyag keletkezik, és könnyebben emészthető terméket kapunk. Ezért a kenyér nagyon egészséges, nem morzsolódik, ízletes és ropogós lesz.
  • Nem utolsósorban, a pityókás házikenyér az átlagos kenyérrel szemben hosszú ideig eláll, megőrizve minőségét és finom ízét. A Vidéki Pékség alapelgondolása, hogy a házikenyér fogyasztásával minél többen térjenek vissza a hagyományos székely termékekhez, ezáltal egy egészségesebb életmódhoz.Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>