Pál-völgyi-barlang Budapest


308167111121045531_pal-volgyi-barlang_budapest_03

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

  - Pál-völgyi-barlang

Magyarország második leghosszabb barlangja

Budapest Szépvölgyi útjáról nyíló Pál-völgyi-cseppkőbarlangot 1904-ben fedezték fel. A körülötte keringő legenda szerint, egy az akkori bánya közelében békésen legelésző birka talált rá a barlangra, persze nem, azért mert annyira okos volt, hanem mert egyszerűen beszakadt alatta a talaj.

Jordán Károly és Scholtz Pál Kornél barlangkutatók munkájának köszönhetően kiderült, hogy van folytatása az üregnek és hamarosan feltártak egy cseppkövekkel díszített barlangszakaszt is, mely megkapta a Pál-völgyi-barlang elnevezést. 1910-ig a kutatások és robbantások eredménye egy közel egy kilométer hosszú barlang. A Pannónia Turista Egyesület szorgos tagjai korlátokkal, lépcsőkkel tették biztonságosan járhatóvá a barlangot, így 1919-től kíváncsi turisták tömegei, vezetők kíséretében látogatták meg a barlangot. Az 1927-es első Nemzetközi Barlangkutató Kongresszus sikeres eredménye, hogy a barlangszakaszt villanyvilágítással szerelték fel.

A II. világháború ideje alatt a barlang óvóhelyként funkcionált, mialatt sajnos súlyos károk is keletkeztek az értékeiben, ezek felújítására csak 1973-ban került sor.
1989-ben egy újabb szakasz és egy új kijárat lett kiépítve, így a barlangi túra során már nincsenek ismétlődő látnivalók. Az 1980-ben megindult újabb kutatásoknak köszönhetően egyújabb barlangrészt is sikerült felfedezni, ezzel a barlangjárat hossza meghaladja a 19 km-t.

A barlang látványosságai

Pál-völgyi-barlang nem csupán a hosszúsága miatt nevezetes, hanem az érdekes képződményei miatt, melyek segítik a kutatók munkáját, hogy megismerhessék a barlangok eredetét. Egyes cseppkő-képződmények különös alakzatokat öltenek, és némelyek formája állatokra emlékeztetnek, így felfedezhetünk elefánt, krokodil formájú képződményt is. Azonban valós állatok is élnek a barlangrendszerben, méghozzá kedves arcú denevérek. Nem kell tőlük félni, mert ők jobban félnek, és ha tehetik, jól elbújnak. Vannak cseppkő-képződmények melyek karácsonyfa, vagy fűzfa formában gyönyörködtetik meg a túrázókat, azonban talán a legérdekesebb látnivalók a csillogó kalcitkristályok és ősi kagylólenyomatok. Budapest egyik legértékesebb természeti kincse ez a barlang, melynek kellemes 11 C fok körüli hőmérséklete jó akusztikájú Színház-terme és látványos Meseországot idéző cseppkövei az egész család számára kellemes és tanulságos kikapcsolódást nyújthat.

A Pál-völgyi-cseppkőbarlang nyitva tartása és belépőárai

Pál-völgyi-barlang egész évben látogatható keddtől vasárnapig 10 és 16 óra között. Vezetett túrák mindennap a nyitvatartási idő óráiban egész után 15 perccel indulnak. Nagyobb csoportoknak ajánlott előre bejelentkezni: +36 1 325-9505
A túra időtartama kb. 50 perc.

Belépőjegyek

Teljes árú: 1050 Ft
Kedvezményes (gyerek, diák, nyugdíjas): 800 Ft
Kombinált teljes árú (Szemlő-hegyi-barlangba is érvényes): 1350 Ft
Kombinált kedvezményes: 900 Ft
Rövid túra jegy: 460 Ft
Családi kedvezmény: 2, vagy több gyermekes családok esetén a kísérő felnőttek – maximum 2 fő – is kedvezményes jeggyel léphetnek be.

Forrás:http://budapest.varosom.hu/latnivalok/termeszet/Pal-volgyi-barlang.html

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>