Normafa


3726111121051239_800px-Normafa_Vonat_erkezik-JPG

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

 - Normafa

Normafa információk

Budapest talán egyik legszebb kirándulóhelye a Budai oldalon elterülő Normafa, melynek lankás oldalait a téli időszakban ellepik a télisportok, a sí és a szánkózás szerelmesei.
A Budai-hegység keleti peremén, a Sváb-hegyen elterülő szép területet eredetileg Viharbükk néven tartották számon, ma ezt a fenséges panorámájú tisztást egy opera után hívjuk Normafának.

 - Normafa

A Normafa története, elnevezéseinek eredete

A Normafa tetején hajdanán állt egy mértes öreg bükkfa, amely a legenda szerint Mátyás király világra jöttekor hajtott gyökeret. Ezt a fát igen sokszor érte villámcsapás, innen ered a Viharbükk elnevezés. A környék már az 1800-as években igen kedvelt kirándulóhely volt, és művészeket, írókat és költőket ihletett meg. A Nemzeti Színház művészei is gyakran ellátogattak az öreg bükkhöz, és 1840-ben történt, hogy az ünnepelt európai hírű énekesnő Schódelné Klein Rozália a fa tövében elénekelte Bellini Norma című operájának nagyáriáját. Ettől kezdve viseli az öreg bükk környéke a Normafa elnevezést.
Ám a vén fa hű maradt a korábbi Viharbükk nevéhez, hiszen 1927. június 19-én egy utolsó villámcsapás következtében végleg elpusztult. A fa emlékére 1962-ben egy új fát ültetett és 1967-ben egy emléktáblát is emeltek a helyén, melyen a Normafa története és Devecseri Gábor pár soros verse olvasható:

„Normafa,
Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,
Ünnepi hegymászók vig dala szállt körüled,
Normafa,
Majdanidőn lombod közt éled az ének,
Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon.”

A kidőlt fatörzset a margitszigeti artézi forrás mészköves vízében próbálták meg konzerválni, sikertelenül.

Az emléktábla mögött látható két emlékoszlop melyek Márkus József főpolgármester és Halmos János polgármester emlékét őrzik, mindkettő dombormű Pelzman Frigyes munkája és 1906-ban lettek felállítva.

 - Normafa

Nevezetességek a Normafán és közelében

 • Normafa Síház
 • Normafa emléktábla
 • Halmos János polgármester és Márkus József főpolgármester emlékoszlopai
 • Az erdő fohásza
 • Csillag-völgy
 • Óravilla
 • János-hegy
 • Erzsébet-kilátó
 • Hármaskút-tető
 • Tündér-hegy
 • Disznófő-forrás

A Normafa megközelítése

A Buda nyugati határán elterülő Normafa térségét, amely része a Pilisi Parkerdőnek és a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak; kimondottan könnyű megközelíteni. A BKV 90-es és 21-es buszjárataival, a Fogaskerekű vasúttal vagy akár a MÁV Gyermekvasútjával is egyszerű a közlekedése. Talán a legbonyolultabb autóval, leginkább hétvégén, hiszen a kevés parkolóhely miatt borzasztó forgalmi körülmények szoktak jelentkezni.

 

Forrás:http://budapest.varosom.hu/latnivalok/kirandulas/Normafa.html

 

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>