Népvándorlás: ez még csak a kezdet?


20110722ehinsegsz4

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Napjaink menekültválsága csak a kezdete lehet annak a népvándorlásnak, amely szakértők szerint a világot jellemezheti ebben az évszázadban. A kiváltó ok a klímaváltozás lehet – állítják -, az egyre szélsőségesebb időjárás okozta áradások, aszályok és az emiatti élelmiszerhiány. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a napokban tette közzé tanulmányát, amely szerint a világ 34 országában már most a szükségesnél sokkal kevesebb élelem áll a lakosság rendelkezésére. Az éhinség sújtotta államok nagy része az afrikai kontinensen található.

Afrika közel 30 országában van élelmiszerhiány 2016 első hónapjaiban. A kilátások nem jók. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének friss jelentése szerint a szárazság és fegyveres konfliktusok helyenként lehetetlenné teszik a termelést, miközben a globális élelmiszerpiac növekvő szakaszban van.

A helyzet Afrika déli és középső részén a legsúlyosabb, valamint Marokkóban, Algériában, emellett Közép-Amerika és a Karibi térség mintegy 7-8 országát érinti az élelmiszerhiány.

Hatalmasak az ellentétek 

A világ élelmiszerellátását nagyfokú egyenlőtlenségek és ellentmondások feszítik. A hiányról, éhezésről szóló jelentések mellett ugyanis az elmúlt hetekben olvashattunk arról, szintén FAO-adatként, hogy a világ búzatermése idén megközelíti a tavalyi rekordot, és így év végére magas, mintegy 642 millió tonnára duzzad majd a globális búzakészlet.

Az elmúlt évek pedig elvben arról kellettek volna hogy szóljanak, hogy egyre több ember számára vált megfizethetőbbé az élelmiszer. 2015-ben ugyanis átlagosan 19 százalékkal csökkentek a globális élelmiszerárak. Ezen belül a hús- és szemes termények ára 15 százalékkal, a cukoré és olajos magvaké mintegy ötödével, a tejtermékeké pedig majd 30 százalékkal volt alacsonyabb.

Mára a globális társadalom fogyasztásának több mint felét teszik ki az élelmiszerek – nyilatkozta a FAO igazgatóhelyettese a napokban. Audun Lem elmondása szerint a mezőgazdaság kibocsátása évente 70 millió tonna termék, amelyet a világ elfogyaszt. Van egy óriási változás: míg évtizedekkel ezelőtt a mezőgazdasági szektor kis súlyt képviselt, addig ma már egyre fontosabb, és ez csak növekszik.

Afrika szenved 

Mindezek ellenére a Föld 34 országában hiány van élelmiszerből. Az ENSZ szervezetének Etiópiában dolgozó munkatársa, Pierre Vauthier arról számolt be a FAO honlapján közölt interjúban, hogy az országban 2015 az agrárium szempontjából gyakorlatilag katasztrófa volt.

Az eső hiánya miatt termés alig volt, 50-90 százalékos volt a csökkenés. Jelenleg a tavaszi szezonban reménykednek, és abban, hogy ez az év jobb lesz, hiszen a tavalyi esztendőnek vannak átnyúló hatásai. A gazdálkodóknak hiányoznak az erőforrásai ahhoz, hogy elkezdhessék a munkát a földeken – mondta a szakember.

Hozzátette: még mindig nagy igény lenne a segélyek iránt is. De van egy pont, amelyen túl a legnagyobb jó szándékkal sem tudnak ellátást biztosítani. Egyszerűen logisztikai okokból. Ezért is kell, hogy a kezdődő szezonban legyen végre ismét termés. Az is probléma, hogy a lakosság tavaly kénytelen volt a vetőmagnak szánt gabonát is elfogyasztani, így az újrakezdéshez vetőmagra lenne szüksége.

Ez csak egy kis szelete az élelmiszerhiány okainak, hiszen a közép-afrikai háborús állapotok, a szíriai és iraki konfliktus is abba az irányba tolja a vidéki lakosságot, hogy inkább a városi környezetben keressen menedéket. De akkor ott marad a kérdés: ki termeli meg az élelmiszert.

 Hallgassa meg!

forrás: hirado.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>