Nagy Katalin elképesztő futással nyerte a 245 km-es Spartathlont


10001909_dd1a2bbe23a0bb689b0383ba73066282_wm

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Tavaly két magyar futónő versenyéről szólt az Athén és Spárta közötti 245,3 kilométeres ultramaraton, a Spartathlon. A címvédő, háromszoros győztes Lubics Szilviának most gondjai voltak, 2014 másodikja, az amerikai színekben versenyző Nagy Katalin elképesztő iramot diktálva győzött. Abszolútban a negyedik lett, három férfi előzte meg. A női pályacsúcsot alaposan megjavította, Lubics tavaly  26 óra 53 perc 40 másodpercet futott, Nagy 25:07:13-as eredménnyel fejezte be.

A Spartathlon egy ókori sztorinak állít emléket, Hérodotosz írása szerint a Pheidippidész nevű futár Athénból Spártába futott i.e. 490-ben, hogy segítséget kérjen a perzsák elleni háborúhoz. A versenyt 1983 óta szeptember utolsó hétvégéjén rendezik meg. Napközben 30 fok feletti hőségben futottak a spartathlonosok, éjszaka azonban szakadni kezdett az eső, megnehezítve az amúgy sem egyszerű versenykörülményeket. A kopár hegyoldalak, meredek emelkedők csak fokozzák a szenvedést.

A Spartathlont már teljesíteni is nagy dolog. A szintidő 36 óra, de menet közben a szigorú részidőket is tartani kell. A Spartathlon teljesen amatőr, a célba érők olajágkoszorút és érmet kapnak, pénzt nem.

Nagy már a táv elejétől gyorsabb tempót diktált, mint Lubics, egy maratonnyi táv után körülbelül négy perc előnye volt, amit növelni tudott. 81 kilométernél már tizenhat perccel vezetett, 102-nél pedig 23-mal. Eközben abszolútban is feljött a 11. helyre. Nagy remekül osztotta be az erejét, ahogy fogytak a kilométerek abszolútban is egyre feljebb lépkedett, sorra előzte meg a férfiakat. Nagy elképesztő tempóban haladt, 171 km-t, 16 óra 19 alatt tett meg. Éjfél körül már a harmadik helyen állt. Még edzője, Lőrincz Olivér is hitetlenkedett a teljesítményén. Nagy később egy helyet visszacsúcsott abszolútban, de kategóriájában egy pillanatig sem volt veszélyben győzelme. 195,3 kilométernél még elérhető közelségben futott előtte a dán Kim Hansen, csak 3 perc 11 másopderc volt az előnye.

A tavalyi győztes Lubics eközben kisebb krízisen ment át, gyomorpanaszai miatt a harmadik helyre csúszott vissza, Alyson Venti előzte meg, aki szintén beverekedte magát a top 10-be abszolútban.

Nagy Hansennel nem tudott tartósan együtt maradni, a végére több mint egy órát kapott tőle, de így is hatalmas pályacsúcsot futott.

A Spartathlon idei győztese az elmúlt két évben két második helyet szerző Florian Reus lett, a német 23 óra 17 perc 31 másodperc alatt ért célba. Másodikként a brit Dan Lawson ért be 23:53:52-vel, a harmadik Hansen lett épphogy lemaradva, 23:54:37 lett az ideje.

Idén 19 magyar ultramaratonista vágott neki a távnak, többen már feladták a versenyt, vagy időtúllépés miatt kizárták őket az ellenőrző pontokon. A pályán van még többek között az idén 18. Spartathlonját teljesítő Löw András.

Ez nem hősiesség, hobbi és önismeret

Löw András 17-szer futotta le a 245,3 km-es Spartathlont. Nem aggat magára lelki terheket, ezért sikeres. Tejet és sört is iszik az ultrafutáson. Élvezi a szeretettel teli közeget.Tovább

Később a többi célba érő magyar eredményét is közöljük

Addig is itt, a magyar csapat Facebook oldalán követhetik figyelemmel a verseny alakulását.

Szerző: FEHÉR JÁNOS

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>