Mofetta: a láthatatlan gyógyvíz ( A mátraderecskei csoda )


mofett1

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Ugyanúgy a mélyből tör fel, mint a gyógyvizek. A gyógyfürdőkhöz hasonlóan ezeket a kezeléseket is medencében végzik.

mofett1

Ebben is üldögélni kell, de még a hatása is megegyezik némelyik gyógyvízével. Sőt, bele is lehet fulladni. Ez pedig a mofetta, a szén-dioxidos fürdő.

A szén-dioxidos feltörések tulajdonképpen vulkáni utótevékenységek. A mofetta szó eredete nem túl gusztusos, ugyanis az olasz mephitisből származik, ami magyarul bűzös kipárolgást jelent. Érdekes párhuzam, hogy az egyik leghíresebb erdélyi mofettát is Büdös-barlangnak nevezik, aminek az a magyarázata, hogy sokszor ezek a feltörések ként is tartalmaznak.

Magyarországon Mátraderecskén található a leghíresebb mofetta, amire egy gyógygázfürdő is épült. Ugyanakkor hasonló kezelés elérhető Parádfürdőn is, de újabban már mesterséges formában előállítják, ilyen kabinos szén-dioxidos készülékek működnek például Hajdúszoboszlón a gyógyfürdőben. Jó hír, hogy a gyógyvize medencefürdőhöz hasonlóan ehhez is igényelhető OEP-támogatás, aminek révén jelentős kedvezménnyel vehető igénybe a gázfürdő.

mofetta

Maga a gyógygázfürdős kezelés egy medencében történik, amiben a biztonság kedvéért övvel rögzítik a betegeket. Egy-egy kezelés körülbelül 20 percig tart.

A mofetta gyógyhatása nagyon sokrétű, ami alapvetően a szén-dioxid értágító hatásából ered. Összességében azoknál a betegeknél van kifejezetten kedvező hatása, amelyek a végtagokat és az érrendszert érintik. Ennek megfelelően a visszerek, verőerek betegségeinél, a cukorbetegség kapcsán kialakuló érszövődményeknél, a keringészavarral járó mozgásszervi betegségeknél, fekélyeknél is nagyon hatásos.

Ellenjavalt viszont a trombózisra való hajlam, egyes gyuladdásos betegségek, terhesség és a kifejezetten magas vérnyomás esetén. Figyelni kell a kezelés során fellépő tünetekre is, így szédülés, fülzúgás, fejfájás esetén a gázfürdőből azonnal ki kell jönni. Már csak ezért is fontos a kezelések alatt a biztonsági öv használata és a szakképzett személy jelenléte.

Videó – Interjú Mátraderecske polgármesterével a mofettáról

Forrás

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>