Milyen szezonunk lesz idén a Balatonnál?


1320-Balaton-deli-partja-Lellenel

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Sorozatban ez a második olyan év lesz, amikor már télen is tele van vízzel a Balaton, és a harmadik olyan, amikor a szezonra rendesen feltelt.

balaton_10_shutterstock.jpg

Jól látszik, hogy 2012-ben még nagyon komoly bajok voltak, áprilisban a minimális szabályozási szint alatt volt a tó vízmennyisége:

vizszb12_1.gif

Aztán 2013-ban a gyenge kezdés után bekapcsoltak a rakéták, és a pocsolyaszerű 48 centiről március végére 95 centire töltötték a Balatont a folyók:

vizszb13_1.gif

2014. eleve erősen indult, a turbo boostot azonban tavaly is elhozták a tavaszi olvadások, esőzések, így a régi szabályozási szintet jelölő 110 centit, de az új 120-ast is jelentős mértékben meghaladva 130 centi környékén tetőzött a tó:

vizszb14.gif

Na és akkor nézzük, mi van idén: hát az, hogy csak a Sió csatorna folyamatos nyitva tartásával lehet a medrében tartani a Balatont, olyan sok benne a víz. Folyamatosan 120 centiméternél, a felső szabályozási határnál járunk, bár még ilyen szint mellett is komoly károkat tudna okozni a déli strandterületeknél egy erősebb vihar:

vizszb_1.gif

Szóval, amit most látni lehet, az alapján ígéretes szezonunk lesz rengeteg vízzel, de komoly jóslatokba felesleges bocsátkozni, arról ugyanis senkinek sincs fogalma, hogy mi fog történni másfél hónap múlva. A nagy örömködés közben azért emlékezzünk meg 2011-ről, amikor szintén elég izmosan indult az év, aztán áprilistól nem esett többet az eső, és nyár közepére már vészesen közelített a vízmagasság a minimális szabályozási szinthez (a kifejezésből sokan azt gondolják, hogy ilyen esetekre is marad valamilyen eszköz a vízügyi szakemberek kezében, de nem, ha elfogy a víz, csak megállapítják, hogy a Balaton a minimális szabályozási szint alatt jár).

vizszb11_1.gif

Persze kár a vészforgatókönyvre készülni, minden jel arra utal, hogy óriási nyár vár ránk a Balaton mellett, és mi minden érdekes helyről be fogunk számolni, hogy mindig tudjátok, hova érdemes menni, mit érdemes kipróbálni.

Szerző:  Magyarósi Csaba

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>