Meleg és leszbikus párkapcsolatról is beszélt Erdő Péter Vatikánvárosban


20130304-papa-project-eselyes-papaerdo-peter

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Vatikánváros, 2014. október 13., hétfő (MTI) – A házasság nélküli kapcsolatokban rejlő értékeket hangsúlyozta Erdő Péter bíboros a vatikáni püspöki szinóduson hétfőn tartott felszólalásában. Bejelentették, hogy a jövő évi rendes szinódus 2015. október 4-25. között lesz.

A rendes szinódus, amely hosszabb lesz a jelenleginél és döntéseket is hoz majd, Az egyház kihívása és küldetése a kortárs világban címet kapta.
A családról szóló és a Vatikánban most zajló szinódus hétfőn a félidejéhez érkezett. A tanácskozás témáit ismertető főrelátorként Erdő Péter összefoglalta az első héten elhangzott felszólalásokat.

A bíboros szerint a szinódus pontos képet vázol a mai társadalmi-gazdasági feltételek között élő családok helyzetéről, amelyben az anyagi nehézségek és az individualizmus kultúrája az egyént és a családokat is elszigeteltté és gyakran tehetetlenné teszik a problémákkal szemben. Hangsúlyozta, hogy a nyugati államokban a fix munkára és fix fizetésre való várakozás, a túlzott adóztatás, az intézményes kötelezettségekkel szembeni bizalmatlanság vezet a házasságok egyre csökkenő és az élettársi kapcsolatok, valamint a válások egyre növekvő számához. Kijelentette: “a házasság ma luxus”.

“Bátor pásztori lépésekre van szükség a családokért” – fogalmazott Erdő Péter. Hozzátette: az egyháznak új érzékenységgel és a mai korhoz megfelelő nyelvezettel kell megszólítania a családokat, “nem csak szabályokat, értékeket is fel kell mutatni”. Elmondta, hogy a szinóduson elhangzott vélemények szerint az élettársi kapcsolatokban, a polgári házasságokban, az elvált és polgárilag újraházasodott párokban is az egyháznak a pozitív elemeket, ezek értékeit és nem csak ezek hiányosságait és korlátait kell néznie.

Az elvált és polgárilag újraházasodottak áldozatásának kérdését a szinóduson nyitott vita kísérte és többfajta megoldás is szóba került, többek között az, hogy az elvált hívők lépcsőzetesen és bűnbánással részesülhetnének ismét az áldozás szentségében.

“Az azonos nemű párok otthont keresnek az egyházban. Adottságokat és értékeket tudnak felajánlani a keresztény közösségnek. Képesek vagyunk a befogadásukra?” – tette fel a kérdést a bíboros. Ugyanakkor leszögezte, hogy melegek és leszbikusok párkapcsolatai nem egyenjogúak a férfi-nő házassággal, és az egyház számára elfogadhatatlan, hogy nemzetközi szervezetek nyomást gyakoroljanak a társadalmi nemeket hirdető gender-elméletek jogszabályokba való lefektetéséért.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>