Megfelelő szigeteléssel évi tízezreket spóroltam meg…


b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_ablakcsere_085

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

b_200_200_16777215_00___images_watermarks_a_a_ablakcsere_085.jpgEgy tanulmány szerint, ha Magyarország legalább az uniós források 6 százalékát a lakások energetikai felújítására fordítja, akkor évente akár 100 ezer ember otthona korszerűsödhet és összesen 40 ezer új munkahely jöhet létre.

Egy átlagos magyar család rezsijének háromnegyede a fűtésre megy. Egy jól szigetelt lakás energiafelhasználása akár ötöde is lehet egy felújításra szorulónak.

Több százezer ingatlan újulhat meg a következő években uniós források felhasználásával. Csepreghy Nándor a területért felelős helyettes államtitkár szerint több százmilliárd forint juthat az energetikai korszerűsítésekre. A tervek szerint nemcsak a magánlakások, hanem a közintézmények egy része is megújulhat. Egy tanulmány szerint, ha Magyarország az idén kezdődő uniós költségvetési ciklusban legalább a források 6 százalékát a lakások energetikai felújítására fordítja, akkor évente akár 100 ezer ember otthona korszerűsödhet és összesen 40 ezer új munkahely jöhet létre – hangzott el az M1 Híradójában.

Egy, a műsorban bemutatott pécsi panelnek három éve cserélték a nyílászáróit, akkor leszigetelték az egész épületet is.

Tavaly a megtakarításom egész évben 73 ezer forint volt – mondta Studi Lászlóné, akinek csak az erkélyajtót kellett cserélnie, a többi nyílászárót már évekkel korábban kicseréltette, hogy spóroljon. 22-23 fok az úgy is meg van, hogy le vannak tekerve a radiátorok – tette hozzá.

Egy átlagos magyar család rezsijének háromnegyede a fűtésre megy, de ha a rosszul, vagy egyáltalán nincs szigetelve egy ház, a felhasznált energia fele, harmada is kárba veszhet. Egy jól szigetelt lakás energiafelhasználása akár ötöde is lehet egy felújításra szorulónak. A lakások energetikai felújítására a mostaninál több lehetőség lesz az idén kezdődő uniós költségvetési időszakban. A kormány azt tervezi, hogy a jövőben támogatnák az ingatlanok külső nyílászáróinak cseréje mellett, a megújuló energiafelhasználás növelését vagy éppen az épületek nyári hővédelmének javítását is.

Ma Magyarországon annak a hárommillió családnak az ingatlankorszerűsítése lenne a hosszú távú cél, ez több százezer ingatlant érinthet első körben, itt beszélünk panelházakról, társasházakról- hangoztatta Csepreghy Nándor a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár. A Magyar Energiahatékonysági Intézet vezetője úgy látja: történelmi lehetőség előtt áll Magyarország. Bart István azt mondja: évente akár 100 ezer ember otthona, csaknem 40 ezer lakás is megújulhat.

Az energiahatékonysági beruházások azért jelentenek óriási lehetőséget a magyar gazdasági számára, mert nem csak a rezsicsökkentéshez járulnak hozzá, hanem egyúttal nagyon sok munkahelyet is teremtenek – érvelt. Az intézet friss tanulmányában azt javasolja, hogy a teljes uniós forrás 6 százalékát fordítsa a kormány az épületek energiahatékonyságának növelésére.

Úgy számolnak: ez összesen 40 ezer új munkahelyet teremt, évente pedig 70 milliárd forint költségvetési többletbevételt hozhat. Az elemzés szerint ráadásul, ha a lakóépületeken túl a programot kiterjesztenék a középületekre, és vállalkozásokra is, akkor 2020-ra, éves szinten 100 milliárd forint energiaköltséget takaríthatna meg az ország.

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/energetika/4354-megfelelo-szigetelessel-evi-tizezreket-sporoltam-meg

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>