Magyar vizsla


index

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

undefinedEredete:  A rövidszőrű magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Már honfoglaló őseink mellett, akik szenvedélyes vadászok voltak, feltűnt egy vadászkutya, amely követte őket a vándorlások során, de a legkorábbi ábrázolása a 1100 és 1120 között készültek. Az elmúlt idők folyamán számos más kutyával is keresztezték. Elsősorban angol sárga vizslákkal de többek között német pointerek és különféle kopók is részt vettek a fajta kialakításában.1920-ban kezdődött meg a fajta törzskönyvezése és 1928-ban készült el a standardja A hivatalos FCI bejegyzésére a magyar vizsla fajtának 1935-ben került sor. Ma már nem tartozik a veszélyeztetett fajták közé.

 

 

Rövidszőrű magyar vizsla. Középnagy, elegáns megjelenésű sárga, rövid szőrű mindenes vadászkutya. Inkább könnyed felépítésű, száraz, szikár, a szépség és erő harmóniáját tükrözi. Mindenes vadászkutya, tehát egyaránt jól kell vadásznia mezőn, erdőben és vízen. Jellemző tulajdonsága a kiváló orr, a szilárd és figuratív vadmegállás, a kiváló elhozási hajlam, a csapakövetési készség és a vízszeretet.

Természete:  Karaktere élénk, barátságos kiegyensúlyozott, könnyen tanítható. Alapvető tulajdonsága a kiemelkedő kapcsolattartási készség. A durva bánásmódot nehezen viseli el. Alapvetően nem lehet agresszív, és sohasem lehet félénk. Bár eredendően vadászkutya, kifejezetten nagy mozgásigénnyel, természete révén lakásban, kedvtelésből is könnyen tartható.

Szín: Vörösesbarna, mély sötét zsemle sárga, de mindig egyszínű. Kis kiterjedésű fehér foltok a mellkason és a lábvégeken megengedettek.

 

Marmagasság: Kanok 56-61 cm, szukák 52-57 cm
Súly: 19-24 kg

  • Angol elnevezés: Hungarian short-haired pointing dog
  • Német elnevezés: Kurzhaariger Ungarischer Vorstehhund
  • Francia elnevezés: Braque hongrois ŕ poil court
  • Spanyol elnevezés: Braco húngaro de pelo corto

 

Ápolás: A magyar vizsla rövid szőrzete miatt kevés ápolásra szorul. Vedlési időszakban kopókesztyűvel könnyen távolíthatóak el az elhalt szőrszálak. Karmainak megfelelő hosszára mindig ügyeljünk.

Ismertebb magyar vizsla: “Frakk, a macskák réme – Vegyünk neki labdát”  :biggrin:

 

Forrás:huns2huns.com

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>