Leállt a kitoloncolás Magyarországról, mert nincs hová kitoloncolni a kiutasított menedékkérőket!


Police officers escort illegal migrants, captured in the holm of the Tisza river near Szeged, 170 kms southeast of Budapest, Hungary, Wednesday, June 24, 2015. Hungary has decided to build a temporary fence on the border with Serbia as fast as possible to stop the flow of illegal migrants, the foreign minister Peter Szijjarto  said Wednesday.   (Zoltan Gergely Kelemen/MTI via AP)

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Őrzött szállásra kerülnek, ahol nem tudják nekik megmondani, mi lesz velük. Az viszont tévhit, hogy eldobálnák az irataikat.

Nincs hová kitoloncolni a bíróság által tiltott határátlépés miatt kiutasított menedékkérőket, mert Szerbia nem veszi át őket, származási országukba pedig az ottani helyzet miatt nem lehet őket visszavinni. Több százan várnak sorsukra Magyarországon – írja a Népszabadság.

Szeptember 15. óta egyre kevesebben próbálkoznak a szerb-magyar határon. Dr. Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint az embercsempészek adhatnak ilyen tanácsot némelyeknek, pedig a határsértőket elfogják, őrizetbe veszik és 24-48 óra alatt bíróság elé állítják őket. Az ügyvéd azt mondta: tévhit, hogy a menekültek eldobálnák irataikat, legtöbbjüknél igenis van útlevél, jogosítvány, iskolai végzettséget igazoló iratok. Az sem igaz, hogy nem akarnak hazamenni, mert a német és skandináv élet kell nekik, többségük igenis hazamenne, de csak ha már biztonságban lesz az otthona és az élete.

Az idegenrendészeti hatóságoknak arra is megvan a módszere, hogy beazonosítsák, valóban Szíriából érkeztek-e, akik azt mondják. Ez elég jól tisztázható abból, hogy mennyire ismeri azt a várost, nevezetes épületeit, iskoláit, amelyről azt mondja, hogy onnan érkezett. A bíróság eddig minden esetben kiutasította a tiltott határátlépéssel megvádolt embereket. Ezután ők a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti osztályára kerülnek. Minden egyes kiutasított személlyel kapcsolatban Szerbiához fordulnak, ahonnan a napokban kezdtek tömegesen érkezni az elutasító válaszok. Afganisztán, Irak és Szíria esetében a származási országba sem lehet visszatoloncolni az elítélteket.

A családoknak kötelező tartózkodási helyet jelölnek ki, az egyedülálló férfiak Nagyfára, Vácra és más helyeken idegenrendészeti őrzött szállásokra kerülnek. Arra a kérdésre, hogy megismétlődhet-e a nagyfai zendülés, Kovács Tímea azt mondta: az emberek legnagyobb problémája a bizonytalanság, azt megértették, hogy kiutasították őket Magyarországról, de azt nem, hogy akkor miért nem mehetnek el. Senki nem tudja megmondani nekik, hogy meddig kell a kötelező tartózkodási helyen maradniuk és hová mehetnek onnan tovább.

forrás: 24.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>