Környezettudatosan cselekszünk? A leggyakoribb tévhitek…


b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_e_auto_helyes

Hirdetés

Hirdetés betöltése...


b_200_200_16777215_00___images_thumbnails_a_a_e_auto_helyes.jpgElőfordul, hogy bizonyos termékek vásárlásakor úgy hisszük, környezettudatosan cselekszünk, ám valójában ezekkel inkább ártunk a természetnek. A helyes, „zöld” gondolkodás nagyon fontos, nemcsak azért, mert másoknak jobbat teszünk, hanem önmagunknak is kedvezhetünk ezzel. Összegyűjtöttük a legismertebb tévhiteket.

Elsősorban le kell szögeznünk, hogy a környezettudatos életmód nem drágább, viszont gondolkodásmód-váltást és energiát igényel. Nehéz elzárni a csapot, ha megszoktuk, hogy folyik, miközben fogat mosunk, de a fáradság megéri – nem csak a környezetünknek, hanem nekünk is! Az alacsonyabb rezsiszámla, az egészségesebb táplálkozás és a „zöldebb” életmód csak javíthat életminőségünkön.

Íme a tévhitek:

Lebomló zacskók

Galambos Attila, a Zöld Fiatalok Egyesület koordinátora elmondta, hogy a lebomló műanyagzacskó csak egy marketingfogás, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen méreg kerülhet a környezetbe a lebomlása után. Lettnerné Berta Gabriella, a Pécsi Zöld Kör elnöke hozzátette, hogy a műanyag zacskó elemi szálai káros, nem látható egységekre bomlanak a talajban.

Vásárlóként vigyünk magunkkal kosarat vagy szatyrot, ne vegyünk se lebomló, se hagyományos zacskót!

Energiatakarékos termékek cseréje

Lettnerné Berta Gabriella szerint az energiatakarékosság természetesen jó, ám a teljes, régi háztartási eszközkészlet cseréje energiatakarékosra nem mindig környezettudatos megoldás. Azok előállítási ára, a szállítása és a gyártása sokkal költségesebb lehet, mint ha maradnánk a régi megoldásoknál. Ha életünk során mindig a legújabbat és a legkorszerűbbet akarjuk megvenni, és évente lecseréljük a háztartási eszközöket, akkor az már nem környezettudatos.

Próbáljunk tartós, hosszú életű, minőségi energiatakarékos termékeket vásárolni!

Ökológiai címkék

Galambos Attila szerint az ökológiai címkék olyan logók, amelyek azt hivatottak jelezni, hogy az adott terméket mennyire környezetbarát módon állították elő. Ezzel viszont az a baj, hogy minden országban más a logo szabályozása. Magyarországon például nincs jogszabály, ami tiltaná vagy korlátozná ezeknek a zöld címkéknek az alkalmazását. Így számos olyan kis piktogrammal  találkozhatunk, amiket a cégek önkényesen használnak – így semmilyen megbízható tartalom nincs a címke mögött.

Ha ökológiailag környezetbarát terméket szeretnénk venni, inkább kistermelőknél vásároljunk!

Elektromos autó

A fosszilis üzemanyaggal működő autók leváltása elektromos vagy hidrogénnel működő kocsikra szintén részmegoldás. A Zöld Fiatalok Egyesületének koordinátora szerint azért, mert nem csak az üzemanyag-kibocsátás a legnagyobb probléma, hanem az autó helyfoglalása és az erőszakossága is. A városok zsúfoltsága és a balesetek száma is a környezettudatosság ügye. Az egészséges város víziójába az autó nem fél bele, hiszen nagy, gyors és agresszív, valamint maga után vonja az aszfaltozás igényét.

Ha környezettudatosan szeretnénk közlekedni, válasszuk a biciklit, amikor csak lehet!

Szelektív hulladékgyűjtés

Galambos Attila elmondja, hogy a szelektív hulladékfeldolgozás is nehezen megoldott módszer manapság. Mivel iparrá alakult, ezért nem ösztönzi az embert arra, hogy magát a hulladéktermelést szüntessék meg. Ez így csak tüneti kezelés, hiszen egyes újrahasznosított termékeket, például a ruhákat nem tudjuk már újrahasznosítani – így a szelektíven gondolkodás csak halogatás.

A megoldás az, ha megpróbálunk egyáltalán nem termelni hulladékot – ennek a megvalósítása azonban a mai napig dilemma!

Forrás:http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/4587-kornyezettudatosan-cselekszunk-a-leggyakoribb-tevhitek

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>