Kitiltották a Jobbikot Romániából


3641_11394820980

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A román hatóságok úgy döntöttek, hogy kitiltják a Jobbik és további másik három magyarországi szervezet tagjainak belépését Romániába.

Vona Gábor marosvásárhelyen a Székely szabadság napján. Fotó: ittHON.ma
Vona Gábor marosvásárhelyen a Székely szabadság napján. Fotó: ittHON.ma

Mindezt Monica Dajbog, a védelmi minisztérium szóvivője jelentette be pénteken. A Jobbik mellett az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a Betyársereg több tagját tiltották ki Romániából. Vona Gáborról, a Jobbik elnökéről azt mondta, ellene büntetőjogi eljárás indult. Ezzel kapcsolatban további részletek közlésétől elzárkózott.

Az indoklás szerint az említett szervezetekről megállapították, hogy veszélyesek a közrendre és a nemzetbiztonságra és ezért hozták a megelőző intézkedéseket.

Monica Dajbog elmondta: értesítik a magyarországi hatóságokat, hogy az érintettek is tudomást szerezhessenek az intézkedésről. Konkrét neveket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

A szóvivő kijelentette: “több, Romániában szélsőséges tevékenységet folytató magyar állampolgárnak megtiltják a Romániába való belépést, illetve kérték az illetékes szervektől nemkívánatos személyekké nyilvánításukat az ország területén”.

Basescu még csütörtökön üzent a magyar politikusoknak, hogy mivel mostanság sokat járnak Romániába, és amennyiben nem tartják tiszteletben az ország alkotmányát könnyen tiltólistára kerülnek.

A Külügyminisztérium meg fogja vizsgálni, indokolt-e a lépés

A magyar kormányzat meg fogja vizsgálni, hogy az uniós alapjog, illetve a román törvények mennyire indokolják, illetve nem indokolják, hogy a román hatóságok több magyar állampolgár beutazását megtiltották – tájékoztatta pénteken az MTI-t a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

Kaleta Gábor a román belügyminisztérium pénteki közleményére reagált, amely szerint több magyar állampolgár Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok, arra hivatkozva, hogy a Jobbik, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda számára szélsőséges tevékenységet fejtettek ki Románia területén.

A sajtófőnök hangsúlyozta, hogy a román hatóságok nem nevezték meg azokat a személyeket, akiket érint az intézkedés. Azt ígérték, hogy a jövő héten közlik a neveket.

Ebben a helyzetben, a magyar fél csak azt követően tud érdemben reagálni a döntésre, ha tudja hogy kiket és milyen indokok alapján tiltottak ki Romániából. Vagyis a román fél részletes tájékoztatására várunk – mondta Kaleta Gábor.

[Forrás: Mediafax, MTI]

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>