„Kinyitni, kinyitni” – háromezren várakoznak a határnál, többen a határ áttörésére készülnek!


dsoki20150915231-2000-jpg

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Az MTI tudósítása szerint kedd délutánra már mintegy háromezren torlódtak össze a röszkei áteresztőpontnál. Közülük többen tüntetnek a határ kinyitásáért, Németország nevét skandálják, de olyanok is vannak, akik éhségsztrájkba kezdtek a határzár miatt.

Mintegy háromezer migráns várakozott kedd délután a röszkei áteresztőpont szerbiai oldalán, akik időnként megdöngették az átjárót lezáró vaskaput, és azt skandálták: „kinyitni, kinyitni, kinyitni” és „Németország, Németország”. 

A migránsok egy része éhségsztrájkkal tiltakozik az ellen, hogy nem folytathatja útját Németországba, mert Magyarország lezárta határait. Többen is azt kérdezték az újságíróktól, miért most zárták le a határt, hiszen társaik előző nap még át tudtak menni.

FRISS!

A lezárt röszkei átkelőnél azt követeli a szerb oldalon rekedt tömeg, hogy engedjék be Magyarországra. Éhségsztrájkba kezdtek, és azt mondják, szerdán, ha még többen lesznek, át fogják törni a kerítést. A rendőrök közben megpróbálják eltakarítani a médiát a két ország közötti területről.


Rendkívül feszültté vált a helyzet a röszkei határnál. A menekültek azt követelik, hogy a hatóságok engedjék be őket Magyarországra. Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Presevóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok. Egy ideig mindkét határátkelőnél tüntettek a menekültek, délután kettőre azonban szinte teljesen kiürült a szerbiai közúti átkelő, a korábban itt várakozó mintegy kétezer migráns elindult az autópályán fekvő átkelő felé.

Az új átkelőnél a magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták a migránsokat – beszámolóik szerint – arról, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be. A kerítés mögött felgyülemlett tömeg egyre dühösebb, sokan éhségsztrájkba kezdtek, vizet sem isznak, amíg nem engedik át őket, folyamatosan megy a skandálás. Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a rendőrség tolmácsa a kerítés túloldaláról hangosbeszélőn próbálta nyugtatni a kedélyeket, a menekültek azonban kifütyülték, és azt üzenték vele a rendőröknek: szerdára újabb tízezer menekült érkezik majd a határra, és akkor közösen át fognak törni a kerítésen. ASzegedMa.hu szerint már most is volt egy pillanat, amikor a tömeg skandálva a kapu felé indult. Pattanásig feszülnek az indulatok a Blikk videóján is:A határhoz folyamatosan érkeznek készenlétisek, de a menekültek még mindig jóval többen vannak. A rendőrök közben felszólították a média képviselőit, hogy hagyják el a két határ közötti területet, mert engedély kell hozzá, hogy ott tartózkodjanak. Információink szerint azért határoztak így, mert szerintük a stábok látványa is ingerli a menekülteket. A rendőrsorfal sorakozott fel a tudósítók előtt, majd különösebb ellenállás nélkül kikísértek mindenkit a területről, miután kilátásba helyezték, hogy ha nem engedelmeskednek, eljárás fog indulni ellenük.

Később egy kicsit csitultak az indulatok, de továbbra is rengetegen vannak. Sokan sátrat vernek, pár menekült rosszul lett a hőségtől és az éhezéstől, őket szerb mentők vitték el.

A migránsok között voltak szervezők, akik többeket arról próbáltak meggyőzni, hogy induljanak el Horvátország irányába. Egy ilyen szervező az MTI tudósítójának azt mondta, Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.


ÍGY ÉRKEZETT A RENDŐRI ERŐSÍTÉS

források: MTI, mandiner.hu, vs.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>