Kerüld el ezt a növényt! Égési sérüléseket okozhat a mérgező kaukázusi medvetalp!


Painful blistering on this teenage boy caused by giant hogweed. INPT28-214.

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Egyre több helyen fordul elő a kaukázusi medvetalp nevű növény, amelynek érintése súlyos égési sérüléseket, bőrgyulladást, hólyagokat, maradandó hegeket okozhat. Szembe kerülve átmeneti, de akár végleges vakságot is előidézhet. A napfény – illetve az ultraibolya sugárzás – növeli a mérgező anyagok koncentrációját, ezért az orvosok azt tanácsolják, egy esetleges érintkezés után a bőrt azonnal mossuk le, és óvjuk a fénytől.

A kaukázusi medvetalp legutóbb a Vásárosnaményhoz tartozó gergelyiugornyai Tisza-parton jelent meg, a helyi önkormányzat ezért táblával figyelmezteti az arra járókat a veszélyre.

Mint azt Orlóci László, a budapesti ELTE Füvészkert igazgatója elmondta: a növény hazai előfordulása nem köthető egyik tájegységhez sem, az árnyas, párás, nyirkosabb területeken – folyók mentén, árokpartokon –, bárhol felbukkanhat Magyarországon.

​Jellemzők

A kaukázusi medvetalp a Nyugat-Kaukázusból származó faj, a Heracleum nemzetségbe tartozik, amelynek tagjai Európában a 19. század közepétől botanikus kertek díszei voltak.

Akár három-öt méter magasra is megnövő, tíz centiméter átmérőjű szárral rendelkező, évelő növény. A legnagyobb lágyszárú faj az európai flórában.

Nagy, ernyős virágzata fehér színű. Növényenként akár 29 ezer ikerlependék termést is hozhat, magja 15 évig csíraképes marad.

Főleg vizes élőhelyeken, patakok, folyók, csatornák mentén fordul elő.

Az inváziós faj több mint száz éve van jelen az országban, az őshonos fajok pedig nem tudnak versenyezni vele. Mivel tekintélyt parancsoló, tetszetős növényről van szó, először botanikus gyűjteményekben, majd kastélykertekben fordult elő, ahonnan könnyen tovább tudott terjedni. A Füvészkertben egyébként most is megtalálható a kaukázusi medvetalp.

– Az ember szempontjából a növény a virágzás idején a legveszélyesebb, és ez júniustól egészen őszig eltarthat – mondta Orlóci László hozzátéve: egyedtől is függ, mennyire mérgező. A sérülések elkerülésében egyedül az segíthet, hogy viszonylag könnyű felismerni. Ha kertben jelenik meg a medvetalp, érdemes kiásni, de ez nem könnyű, mivel mélyen gyökerezik. Árok- és folyópartokon a rendszeres kaszálás segíthet, a sok vágás ugyanis elgyengíti. Teljesen kiirtani szinte lehetetlen, azt pedig egyelőre nem tudni, milyen ütemben folytatódik a terjedése Magyarországon.

Szerző: Suhajda Zoltán, metropol.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>