Karácsonykor a legújabb ruhádba kiöltözni is balszerencse! Karácsonyi babona gyűjtemény!


141223_karacsonyi_babonak_illusztracio

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül, melyekből manapság már csak hagyományőrző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nélkül.

A ma is továbbélő szokások szerint a karácsonyi asztal nélkülözhetetlen ételei a hal, bejgli, valamint dió és a kerek alma, mely a család összetartását szimbolizálja.

A Karácsony-napi népszokások célja a gonosz ártó szellemek élűzésé zajkeltéssel, állatbőrök, jelmezek, álarcok viselésével. Ekkor kerül sor a betlehemezésre is. Ezt a játékot eredetileg templomokban, majd később házról-házra járva adták elő a gyerekek. A szereplők – pásztorok, angyalok, Mária, József – ma is eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, majd átadják jókívánságaikat.

Karácsony napjával egy újabb ünnepi szakasz veszi kezdetét, a karácsonyi tizenketted, amely január 6-ig, vagyis vízkeresztig tart. Ez egyben a vizek megszentelésének és Jézus megkeresztelésének ünnepe is.

December 28-ka az Aprószentek ünnepe, amelyen egykor különös módon „gondoskodtak” arról, hogy a gyerekek egészségesek maradjanak: megvesszőzték őket. A legenda szerint minden fiúcsecsemő „aprószent”, akit Heródes király a gyermek Krisztus keresésekor megöletett.

regosok

A karácsonyt követő időszakhoz kapcsolódik a regölés hagyománya. István napjától, december 26-tól újévig járó regösök különféle énekeket adtak élő és jókívánságokat mondtak a ház lakóinak. A regölés lényegében természetvarázsló énekmondás, köszöntés – bőségvarázsló, párokat összeboronáló, adománygyűjtő szokás volt. A regölést különféle népi hangszerekkel (duda, dob, csengő stb.) is kísérték.

A borszentelésre Szent János napján, december 27-én került sor. Ezen a napon minden család bort vitt a templomba, amelyet a pap megáldott, mert a szentelt bornak mágikus erőt tulajdonítottak. Beteg embert, állatot gyógyítottak vele, illetve öntöttek belőle a boroshordókba, hogy ne romoljon el a bor.

Az ünneppel kapcsolatos néhány babona és hiedelem:

– Ha karácsony estéjén gyertyát teszel az ablakba, és hagyod leégni, magadhoz vezeted a jószerencsét.
– Ezen a napon öltözz a legszebb ruhádba, hogy így biztosítsd a család békéjét. Ne viseld a legújabb ruhád, és semmi újat, mert az balszerencsét hoz.
– Felejtsd el a kölcsönkérést és a kölcsönadást, ami szintén elviszi a szerencséd.

Kevesen tudják, de a fenyőfát csak karácsony napján kell bevinni a lakásba, mert ha hamarabb tesszük, akkor kapzsiságunkkal felhívjuk az ártó szellemek figyelmét. Az ajtó fölé akasztott friss fagyöngyöt (képen) látva azonban visszafordul minden szellem és rosszakarat. Érdemes egész évben ott is hagyni!

asztalkAki karácsonykor babot, borsót, tököt vagy mákot eszik, az sok pénzhez jut. Aki pedig halat falatozik, az úgy fog előre haladni a karrierjében, mint amilyen sebesen a hal úszik a vízben. Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcájába teszi, akkor gazdagság is vár rá a következő évben.

Régen a megterített karácsonyi asztal alá gabonaszemeket helyeztek, hogy így biztosítsák az eljövendő év jó termését és bőségét.

Ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is hagyj egy kis kenyeret az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Éjfélkor azért még egy almát meg kell enni, ami jó egészséget hoz majd.

A karácsonyi asztalról összesöpört morzsát nem szabad kidobdni az ünnepek vége előtt, mert megóvja a ház népét a betegségektől. A szemetet egyébként sem ajánlatos kivinni a házból, ugyanis a szeméttel együtt a szerencse is távozik. A néphit szerint söprögetni is csak az asztal alá szabad.

Karácsonykor ne hagyd a munkát másra: a következő évben többszörösen kell majd visszaadnod.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>