Kalács: nem csak fonva jó


kalacs0

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A fonott kalács a magyar hagyományok szerint az egyik legfőbb ünnepi eledelünk, amelyet alapvetően Húsvétkor és Karácsonykor készítenek el a háziasszonyok, ám napjainkra már az igazán finom reggelik és uzsonnák elengedhetetlen része.

A kalács szó szláv eredetű, és a kalács kerek formájára utal. Külföldi “rokonai” a bolgár kozun, a francia briós, az olasz panettone, a román cozonac, az erdélyi klotsch, a szerb kolac és a lengyel chalka. Így vagy úgy, számos fajtája létezik, és nem az számít, hogy kerek vagy hosszúkás-e, vagy hogy hány fonatból fonjuk össze, vagy fonatlanul, kenyérformában sütjük-e meg, hanem a tésztája, ami minden esetben kelt, könnyű és foszlós kell, hogy legyen.

Korábban kizárólag kerek kalácsokat sütöttek, mivel a XIX. század során nem sokban különbözött a hagyományos nagy, kerek, házi kenyerektől, pusztán a mintája volt más – mivel kelesztés után lyukasra alakították. Az évtizedek folyamán azonban sokat változtak a hozzávalói: így ma egyre finomabb, átszitált lisztből készítették (hogy még könnyebb legyen a tésztája), tejjel, tejszínnel, vajjal, tojással gazdagították, és idővel mindenféle földi csemegével (csonthéjasokkal, gyümölcsökkel, kakaóval, mézzel, lekvárral) meg is töltötték. Alapvetően kemencében sütötték, vagy szögletes, mély tepsiben illetve vaslábasokban.

alt

Hány fonatból fonjuk?

A kalácsfonás technikája sokféle lehet, attól függően, hogy hosszúkás vagy kerek kalácsot szeretnénk készíteni. Hosszúkás kalács esetén a 3 fonatú kalács fonása teljes mértékben megegyezik a hajfonás technikájával: a 3 tészta-rudat középen összefogjuk, majd jobbról és balról mindig egy rudat a másik alá hajtunk. A végeket behajtjuk, és a sütés előtt egy picit tovább kelesztjük. A 4-5-6 szálas fonás bonyodalmasabb ennél, ám egy apró trükkel készíthetünk 6 fonatú kalácsot: egy nagyobb és egy kisebb, 3 -fonatú kalácsot egymásra helyezünk, és együtt sütjük meg őket.

Az alábbiakból lépésről-lépésre elsajátítható a kerek, 4 fonatú kalács készítésének metódusa. A lényeg, hogy jól formázható, kicsit sem ragadós tésztával dolgozzunk. Nem árt, ha egyszer kipróbáljuk a tésztát, pl. egy három fonatú kalács készítéséhez, majd ha sikeresek voltunk, nekiláthatunk a bonyodalmasabb, de annál mutatósabb, kerek kalács összeállításának.

alt

Írta: Ordódy Eszter

Dupla fonatú kalács

Hozzávalók:

500 g liszt
1 csomag szárított élesztő
50 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 tojás
1 tojásfehérje
250 ml langyos tejszín
1 tojássárgája
1 evőkanál tej

alt

Elkészítés:

1.) Egy mély tálban a lisztet összekeverjük az élesztővel, majd hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a tojásokat és a tejszínt. Bedagasztjuk, majd megkelesztjük a tésztát.

2.) Lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kettévágjuk: 1/3 és 2/3 részekre.

3.) A nagyobbik, azaz a 2/3 részt 3 darabra vágjuk, hosszú (kb.35 cm hosszú) hurkákat sodrunk belőlük, majd a 3 egyenlő vastagságú és hosszúságú tésztahurkát összefonjuk.

4.) Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a fonatot és a közepébe hosszúkás vájatot nyomkodunk a kezünkkel, amit tejjel összekevert tojássárgával megkenünk.

5.) A maradék 1/3 tésztát szintén 3 részre osztjuk, és a tésztadarabokból vékonyabb hurkákat sodrunk. Összefonjuk, majd a kis kalácsot a nagy kalácsba nyomott mélyedésbe helyezzük.

6.) Az egészet megkenjük tojássárgával, és meleg helyen még egy picit így is kelesztjük.

7.) Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

8.) A sütési idő vége előtt 3-5 perccel kivesszük a kalácsot a sütőből és megkenjük 1,5 dl forró tejjel. Elzárjuk a sütőt és a megkent kalácsot visszatesszük a melegbe néhány percre.

9.) Ezután kivesszük, és egy rácson hagyjuk kihűlni. (Ha nem rácsra tesszük, megszappanosodhat a forró gőzöktől az alja!)

Írta: Dorka Mária

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>