Jurta falut építenek és az ősmagyarságra emlékeznek Bugacon


bugaci1

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Újra bemutatják a magyarság legősibb hagyományait, emellett a magyarság őseire, Árpád vezérre és Attila hun fejedelemre is emlékeznek.

bugaci1

A 3. Ősök napja elnevezésű hagyományőrző találkozóra 2015. augusztus 14.-16. között a bugaci pusztán kerül sor. Az ünnep a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. A rendezvény mára olyan összekötő kapoccsá vált, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja.

Megépül a világ legnagyobb jurtája

A tavalyi Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés egyik fő látványeleme az „Atilla Sátrának” elnevezett óriás jurta volt. Az idei rendezvényen ismét felállítják a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtáját. “Atilla Sátra” a nomád tábor közelében, a jurta falu mellett az Ősök Sátrai között áll majd, benne megtekinthetőek lesznek a kuriózumokkal kibővült régészeti és antropológiai kiállítások.

bugaci4

Az idei Ősök napján elhatárolt területen felépülő nomád táborban megjelenik a honfoglalók jurtája mellett a X. századi hadi tábor is, mely teljesen korhű életmódot mutat be.

Jurta tábor korhű hangulatban

A szervezők lehetőséget szeretnének biztosítani minden csapatnak, akiknek jurtájuk van, hogy részt vegyenek a falu életében. A jurta táborban való életnek azonban szigorú követelményei is vannak. A falu lakóinak egyfajta rendtartás szerint kell a kialakított korhű hangulatot megteremteni, és e szerint élni az ünnep napjai alatt.

bugaci3

Magyar nemzeti kultúránk egyik legjellegzetesebb és talán az egyik legszebb része a lovas életmódra és hadviselésre vonatkozó hagyományrendszerünk.  Mai hazánkat ősapáink lovas életmódjának és harcmodorának is köszönhetjük, ezért a magyar lovas hagyományőrzés a nemzeti kultúránk fontos alapköve. Az Ősök napja jó alkalom arra, hogy a résztvevők megmutassák a nagyvilágnak: még mindig lovas-nemzet a magyar, és hogy a Kárpát-medencében a magyar  lovas-hagyományőrzők milyen nagy összetartó erőt képviselnek!

Ősi magyar népzene

A szervezők kifejezetten fontosnak tartják az ősi magyar népzenei hagyományok bemutatását is, ezért az ünnepen elsősorban magyar népzenei és néptánc produkciókat hallgathat meg a kilátogató közönség.

bugaci2

A három nap alatt a Kárpát-medence mesteremberei, kézműves hagyományőrzői igazi kirakodóvásárt rendeznek, ahol nemcsak vásárolni lehet, de az egyes mesterségek fortélyait is láthatják az érdeklődők.

A rendezvényre több napra kilátogató érdeklődők a közelben kialakított kempingben szállhatnak meg. A szervezők 100 ezernél több látogatóra számítanak.

Fotók: kulturtaj.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>