Jövőre akár 1200 Ft-is lehet a cigaretta átlagára!


doh

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Jelentősen drágulhat egy doboz cigaretta ára, akár több száz forinttal is, ha a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által múlt héten bejelentett adóemelés bekövetkezik – írja keddi számában a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet-nek, két dohányipari dolgozó, aki belülről ismeri a piacot azt mondta: akár 200 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta,  a négyforintos szálankénti adózást vezetik be!

Lázár János múlt héten jelentette be az új különadót, amely szálanként négy forint, dobozonként 76 forint adóterhet jelentene. A miniszter azt is mondta, hogy a cigarettázás visszaszorítása érdekében terhelik meg az egészségre különösen veszélyes dohánytermékeket.

A dohányipari szakemberek szerint ezt azonban a fogyasztókra hárítják majd a gyártók, ami jóval több terhet jelent majd a szálankénti négy forintnál. Ugyanis erre rá kell számolni a 27 százalékos áfát, a körülbelül 25 százalékos jövedéki adót, valamint az árrést, és ha ezeket összeadjuk, akkor jön ki a dobozonkénti 200 forintos emelés – írja a lap.

Mint kiemelik, egy átlagos, középkategóriás cigarettával számolva, amelynek doboza jelenleg mintegy ezer forint, hamarosan 1200 forinttal lehet kalkulálni.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>