Jósvafő (falu ami a népmeséink hangulatát idézi)


59337565

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja méltatlanul elfeledett népmeséink hangulatát idézi. A természeti mellett építészeti örökségünk számos szép példája tekinthető meg itt. A falu tőszomszédságában, a Törőfej-völgy végében gyönyörű természeti környezetben található a Baradla-barlang kijárata, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság épülete és a környék egyik legnépszerűbb szállodája, a különböző konferenciák, találkozók, összejövetelek megrendezéséhez is kiváló helyszínül szolgáló, impozáns Tengerszem Szálló. Az összesen közel 300 vendégággyal is büszkélkedő község látnivalókban, rendszeres és eseti programlehetőségekben rendkívül gazdag természeti környezete pedig üdítő sétákra, izgalmas felfedező túrákra csábít.

Látnivalók

Kessler Hubert Emlékház – Tengerszem oldal 1.
A neves barlangkutató helyreállított lakóháza a Baradla-barlang jósvafői kijárata mellett.
Az emlékház földszintjén a látogató eredeti dokumentumok és másolatok segítségével megismerkedhet a ház történetével, a Törőfej-völgy fejlődésével, valamint általános képet kap a Baradla kialakulásáról, látványos képződményeiről, feltáró és tudományos kutatásáról, élővilágáról, régészeti leleteiről, védelméről, a munkálatokat végző személyekről, a turizmus fejlődéséről, neves látogatóiról, és arról, milyennek látták a művészek a természet e ritka alkotását.
Az emeleten található Kessler Hubert emlékszobában fényképek, tervek, könyvek, cikkek, festmények, szobrok és egyéb személyes tárgyak idézik fel a Baradla első és legeredményesebb igazgatójának az életét és munkásságát.

Tengerszem-tó
A helybeliek évszázadok óta kihasználták a víz energiáját, hiszen felismerték a környék természeti adottságait. A patakok mentén létesült malmok és a hozzájuk kapcsolódó helyi ipar jelentős mértékben hozzájárult a település fejlődéséhez.
A Törőfej-völgyben, a mai Tengerszem-tó helyén a Klein család 1840-ben létesítette az ún. Felső-malmot, majd a malomárokkal hozzá kapcsolódó villanytelepet, amely 1917-től már a község lakóházait is ellátta villamos árammal. Az 1930-as években létesült a Tengerszem-tó, a Baradla Menedékház és az új turbina.


Műemléki jelentőségű ófalu


Ófalui főtér

Kulcsszavakban mindaz, amit itt érdemes megnézni: Fogadó az Öreg Malomhoz, „Kisház” (a település egyik legrégebben épült lakóháza), a Pap-palló és az egykori parókia épülete, a tér fölé magasodó harangtorony és a Tájház.

Jósvafői Tájház – Dózsa Gy. u. 3.
Az épületegyüttes, az ún. Szakál-porta 1890-ben épült. A lakóház a vidékre jellemző épület: egy szobasoros, nyeregtetős, oromfalas ház, udvara felől faoszlopos tornác tapad hozzá.
Melléképületei is jellegzetesek. A porta bejárata mellett pinceház található – alsó szintjén előtérrel és kőboltozatú pincetérrel, felső szintjén szénatárolóval. De vannak itt különböző ólak is, sőt nyári konyha, istálló, csűr és kocsiszín.
A házban és a melléképületekben ipar- és helytörténeti kiállítás, ill. a helyi mező- és erdőgazdálkodás eszközeit, valamint a környék nagy barlangjait és ezek megismerésének történetét bemutató gyűjtemény tekinthető meg.
Tel.: 30/331-1722

Református templom
Egy 1399-es Zsigmond-kori ítéletlevél már említ egy kőből épült és erődfallal körülvett templomot. Ez a jelenlegi templom nyugati része. A templom a középkori rész 1793-94 között megvalósított bővítésével nyerte el mai formáját. A templom belsejét festett kazettás mennyezet díszíti, de figyelemre méltó a karzat, a szószékkorona és a padelők díszítése is. Ezek mind-mind a vidék festő-asztalos mestereinek legszebb munkái közé tartoznak, egyben a magyar népi díszítőművészet jelentős emlékei is. A templom és az erődfal felújítására a közelmúltban került sor. A műemlék épület kiváló akusztikája miatt az istentiszteletek mellett számos kulturális programnak is helyet ad.

Harangtorony és fejfás emlékpark
A ma itt látható barokkos jellegű, sisakkal ellátott torony 1851-ben épült. A torony harangját 1882-ben öntette a jósvafői egyházközség. A felújított és esténként kivilágított harangtorony fölötti területen kialakított emlékparkban a tájra jellemző, faragott motívumokkal díszített fejfák találhatók.

Református temető
A jósvafői temető nevezetességei egykoron a faragott fejfák voltak. Ezeket a sírjeleket ügyes kezű asztalosok, bognárok helyben készítették, és faragták beléjük a megfelelő motívumokat. Napjainkra a temetkezési szokások megváltozása miatt számuk jelentősen csökkent.

Zsidó temető
Jósvafőn több zsidó család élt, közel 30 fős közösség. 1944-ben egyik napról a másikra itt kellett hagyniuk mindent, s a túlélők közül sem tért vissza senki. A gazdátlan és elhanyagolt temetőt 1994-ben a Raoul Wallenberg Alapítvány támogatásával állították helyre.

Kúria Oktatóközpont, hucul lovasbázis – Táncsics M. u. 1.
A kisnemesi kúria épületében működik az Aggteleki Nemzeti Park Oktatóközpontja. Sokféle előadással, tantermi, terepi és kézműves foglalkozásokkal, erdei iskolai programokkal várják az óvodás és iskolás csoportokat.
Tel.: 48/350-056
Bővebb információkért látogasson el a Kúria Oktatóközpont honlapjára:
www.kuriaoktatokozpont.hu

Az épületegyüttes további részében a szabadtartásban élő, hazánk egyetlen, génmegőrzés céljából tartott hucul ménesének néhány egyede tekinthető meg. A hucul a Kárpátok hegyvonulatának primitív kisló fajtája, mely külső jegyeiben emlékeztet az eurázsiai pusztákon élő vadlófajokra, a tarpánra és takira. Előzetes bejelentkezés alapján tereplovaglásra és sétakocsizásra, vagy szánozásra nyílik lehetőség.
A ménes állományának nagyobb része Jósvafőről elindulva a Tohonya-Kuriszlán tanösvény vonalán, vagy az országos kék túra Jósvafő és Szelcepuszta közötti szakaszán, a Gergés-lápán tekinthető meg.

Lovasbázis látogatása: egész évben 8.00-15.00 között
Információ:
Tel.: +36-48/350-052
E-mail: huculmenes@gmail.com

Baradla Galéria – Szabadság u. 3.
A község műemléki védettségű részén, egy hagyományos stílusban felújított népi lakóház három helyiségében működő magángyűjtemény az Aggteleki-karsztvidék és a barlangvilág ihlette művészi alkotásoknak ad otthont. A kiállítási anyag alapját képező művek a településen megrendezett alkotótáborokban készültek.

Látogatható: előzetes bejelentkezéssel, telefonon, vagy személyesen.
Tarczali István
Jósvafő, Petőfi Sándor u. 56.
Tel.: +36-48/350-064

Állandó programok a településen:
Túralehetőségek: Baradla-tanösvény, Tohonya-Kuriszlán-tanösvény, Fürkész-ösvény, Tengerszem-tó, hucul méntelep a kisnemesi kúria udvarában, hucul ménes a Gergés-lápán, geológiai bemutatóhely (Dankó P. u.)

Vezetett túrák:
Kossuth- és Vass Imre-barlang
Szőlőhegyi túra, faluséta, ófalui séta
Nyitott Szín gasztronómiai és kulturális programjai

Húsvéti játszóház: húsvét szombat

Jósvafői Falunapok: minden év júliusának utolsó hétvégéje

Jósvafői Szüret: minden év októberének első hétvégéje

Web:  www.josvafo.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>