Jókai bableves Dormándon: csülök helyett marhahús


jokai

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A Heves megyei Dormándon a Jókai bableves titkai jól „elleshetőek”. Aki még nem készített ilyen mennyei finomságot, a recept alapján most megteheti. 

jokai

Ez a kiadós, és nagyon finom, már-már egytál ételnek is beillő leves elnevezése Jókai Mór balatonfüredi tartózkodásához köthető.Itt vált neves írónk kedvenc ételévé, így később emiatt kapta a Jókai bableves nevet. Ahány konyha, annyiféle bableves recept ismert. A dormándi különlegessége, hogy sertéscsülök helyett nagyobb kockákra vágott színtiszta marhahúst tartalmaz, ami igazán különlegessé teszi ezt az ételt. Megkóstoltuk, és nem csalódtunk benne. Álljon itt most egy nagyon finom és egyszerű recept.

Hozzávalók

70 dkg marhahús, 2 pár debreceni kolbász, 20 dkg szárazbab, 3 szál fehérrépa, 5 szál sárgarépa, 1 zeller, 1 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 5 dkg liszt, fűszerpaprika, olaj, só, bors, babérlevél.

Elkészítése
A babot előző éjszaka beáztatjuk egy mély tálban annyi vízzel, hogy ellepje. A nagy kockákra feldarabolt marhahúst  a babbal együtt feltesszük főni, körülbelül két és fél liter csontlében. (víz+húsleves kocka). Hozzáadunk 3-4 levél babérlevelet. A megpucolt zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, fokhagyma) kis kockákra vágjuk, majd a leveshez adjuk, ezután jöhet a kolbász is.

Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, fűszerpaprikával. Lassú tűzön addig főzzük az egészet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.

marha4

Ekkor paprikás, fokhagymás, vöröshagymás rántást készítünk, és azzal sűrítjük be a levesünket.Aki erőse szereti, egy kis chilivel fűszerezheti, és ha még tartalmasabb levest szeretne enni, akkor csipetkét is tehet bele.

És ha már Jókai bableves, mivel is zárhatnánk jobban írásunkat, mint egy idevágó idézettel kedvenc romantikus költőnktől, Jókai Mórtól.

”…nemcsak abban áll a magyar szakács művészetnek titka,hogy az egyes ételeket milyen ízesen tudja előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött ételvalósággal kívánja az utána következőt,s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy de már ebből eszünk!”

A szerző blogját itt találod.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>