Így nyerhetünk évi többszázezer forintot


D__VG20120229066

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Tudták, hogy van néhány olyan pénzügyi termék, melyet az állam pénzzel vagy adókedvezménnyel támogat? Évente akár több százezer forintot is nyerhetünk. Az M1 fogyasztóvédelmi magazinja ezeket a lehetőségeket gyűjtötte össze.

Közös érdek, hogy az állampolgárok gondoskodjanak magukról, saját és gyermekük jövőjéről. Ezt az állam kétféle módon ösztönzi: közvetlen pénzbeli támogatással, illetve adókedvezménnyel – hangzott el a műsorban.

Babakötvény

Amikor egy csecsemő megszületik, az állam ad neki 42 500 forintot. A babakötvényt igényelni kell, nem jár automatikusan. A pénz ilyenkor egy számlára kerül, melyhez csak a gyerek férhet hozzá, ha betöltötte 18. életévét. Ha ehhez mi is hozzáteszünk évente legalább 60 ezer forintot, az állam is megtoldja évente legfeljebb 6 ezer forinttal. A támogatás összege így 162 ezer forint, plusz a kamatok.

 

Lakástakarék

A lakás-takarékpénztári szerződés futamideje 4-től 10 évig terjed. Nagyon fontos, hogy az itt elhelyezett pénzt csak és kizárólag lakáscélra lehet felhasználni, a befizetett összeghez azonban minden évben 30 százalékot, de legfeljebb 72 ezer forintot tesz hozzá az állam. Az interneten több kalkulátor is segít kiszámítani, mennyi pénzt nyerhetünk így. Ha havi 20 ezer forintot befizetünk, már a legrövidebb futamidővel is több százezret. (Négy éven keresztül havi 20 ezer forintnál a teljes megtakarítási összeg 1.300.000 forint, ebből a teljes megtakarítás, amit magunk fizetünk be négy év alatt 960 000 forint, erre jön rá 288 000 forint állami támogatás és a betéti kamat. Tízéves futamidő esetén az állami támogatás így több mint 700 ezer forint.)

MTI Fotó: Varga György

Adókedvezményekkel támogatott pénzügyi termékek

Ezek a támogatások alanyi jogon járnak. Az adókedvezményekkel támogatott pénzügyi termékeket viszont csak azok vehetik igénybe, akik személyi jövedelemadót fizetnek. Önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíj- előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás – ezek azok a termékek, amelyeket a magyarországi biztosítók forgalmaznak. Közös bennük, hogy mindegyik az államilag járó nyugdíj kiegészítéseként jött létre, és mindnek más az előnye és a hátránya.

Támogatott öngondoskodás

A Kosár magazin a privát nyugdíjon keresztül mutatta be, hogyan működnek ezek a megtakarítások. Magyarországon, akik megélik a 65. életévüket, átlagosan 10-15 évet még biztosan fognak élni, ez az az időszak, amelyet valahogyan fedezni kell. A szakértő szerint ha ezt a 10-15 évet elfogadható színvonalon akarjuk élni, minimum 30 millió forintos tőkét kell felhalmoznunk, ezért minél korábban el kell kezdeni félretenni. Természetesen más egy adott tőkét 10-15, illetve 20-40 év alatt felépíteni. Ha kisebb összeg áll rendelkezésünkre, a futamidővel lehet játszani, ilyenkor érdemes minél korábban elkezdeni gyűjteni, hogy meglegyen a megfelelő összeg. Ha valaki tehetősebb, és többet tud erre a célra fordítani, rövidebb is lehet a futamidő, de ekkor magasabb terhet kell vállalni.

forrás: hirado.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>