Így neveljünk zsázsát a konyhában télen virágföld nélkül!


kerti_zsázsa_Füvészblog

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Ha télen sem szeretnénk lemondani a kertészkedés öröméről, neveljünk pár cserép zsázsát a konyhában, sőt még virágföld sem kell hozzá!

Ismerjük be a zsázsa nem épp a leggyakoribb kerti növény egyike, pedig nagyon egészséges, és könnyedén nevelhető akár egy tényáron is.

A kerti zsázsa (Lepidium sativum) nyáron az árnyékos vagy félárnyékos kertrészeket kedveli, nem igényel túl sok törődést és odafigyelést.

Már március végén elszórhatjuk a magokat a kertbe, kb. 15 cm sor és tőtávolságra. Mivel magjai fényre csíráznak, ezért a vetés után ne takarjuk be földdel, és ha folyamatosan szeretnénk szüretelni a tápanyagban gazdag zsázsát, érdemes hetente megismételni a vetést. Ha nincs kertünk ,elég egy közepes méretű cserép, így az erkélyen, vagy az előtérben is termeszthetjük.

Télen a zsázsamagokat elég, ha egy tányérra elszórjuk, nedves vattára, vagy itatós papírra, amelyek így virágföld nélkül 3-6 nap alatt kicsíráznak. Érdemes sűrűn vetni, így szinte egy zsázsasünit kapunk a tányéron, vagy cserépben.

A kis zsázsa leveleket tehetjük salátába, szendvicsekre, de remekül illik sajttálak mellé is. Mivel magas a C-vitamin tartalma, télen a megfázásos időszakban remekül hasznát vehetjük. A vetés után 12-15 nappal már vághatjuk is ollóval a leveleket, majd szórjuk le az új magokat egy másik vattára, vagy itatóspapírra.

A zsázsa csíra hatása:

Tartalmaz vitaminokat: C, E , A- ß- karotin – és ásványi anyagokat: klorofill, szelén, valamint antioxidánsokat, telítetlen zsírsavakat, klorofilt.

  • Segít megelőzhető a szívinfarktus.
  • Értágító, alvadás gátló hatású.
  • Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő is.
  • Az antioxidánsok erősítik az immunrendszert, késleltetik az öregedést,.
  • Csökkenti a gyulladást,.
  • Segít a mellrák és a vastagbélrák megelőzésében.
  • Afrodiziákum, növeli a férfierőt.
  • Cukorbetegeknek különösen ajánlott.Eredete:

Már az ókorban is nagyon kedvelt növény volt, a Kárpát-medencébe a rómaiak hozták magukkal. Enyhén csípős, pikáns növény, tele C vitaminnal. Magas C vitamin tartalmáról a tengerészek is tudtak, akik skorbut ellen vitték magukkal a hajójukra a növényt.

A kerti zsázsa valószínűleg a mai Irán területéről származik. Dioscorides azt írja, hogy Babilon a hazája. Kínában mar i. e. 1500 évvel is ismerték; I. Yin császári miniszter úgy vette számba a növényjegyzékében, mint a legfinomabb salátát.

Amit a növényből elfogyasztunk, az voltaképpen csak a szár és a rajta levő két sziklevél. Ha kissé tovább engedjük a nőni, akkor megjelennek az első, zsenge lomblevelek is, amelyek éppen olyan kellemes ízűek, mint a sziklevelek.

forrás: kertvarazsmagazin.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>