Így előzheti meg a tipikus nyári betegségeket


o-INDIGESTION-facebook-1024x682

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Minden évszaknak megvannak a maga betegségei. Az időszakos kellemetlenségek mellett, mint például a pollenek okozta légúti allergiás rohamok, könnyen alakulhatnak ki olyan megbetegedések, amelyekért közvetve vagy közvetlenül a nyári magas hőmérséklet a felelős.

A magyarok által közkedvelt európai országok közül célszerű az előre palackozott ásványvizek fogyasztása Bulgáriában, Máltán, Görögországban, Montenegróban. Egzotikus országok esetében mindenképpen tájékozódjon, hogy fogyasztható-e a helyi víz. Európai országok esetében a hazaitól jelentősen eltérő járványügyi kockázat nem jellemző, a kontinensen kívüli országokba történő utazás előtt szintén érdemes tájékozódni a szükséges védőoltások beszerzése végett. Területspecifikus információért látogasson el az Országos Epidemiológiai Központ/Utazási oltások (www.oek.hu) honlapjára.

A nyári betegségeket legtöbb esetben olyan mikroorganizmusok okozzák, amelyek étellel vagy itallal, illetve a nem megfelelő higiénés eljárások miatt kerülnek szervezetünkbe – tájékoztatott az Országos Epidemiológiai Központ. A mindennapos tevékenységek mellett ezért is fontos a nyári külföldi nyaralás előtt tájékozódni a helyben iható vezetékes víz és konyha egészségügyi kockázatairól.

Szalmonella

A hatékony és gyors járványkezelésnek köszönhetően a szalmonellás megbetegedések száma csökkent az elmúlt időszakban, ugyanakkor hazánkban még mindig több eset fordul elő az európai átlaghoz képest. A baktérium állatokat és embereket egyaránt megbetegít, ezért a betegségek megelőzésében fontos szerephez jut az állategészségügy is. Az emberre veszélyes szalmonellák csoportjában három tag felelős az általában gyomor- és bélpanaszokkal járó kórért.

Szalmonellás fertőzés leginkább a nem megfelelő konyhatechnológiai eljárások miatt alakul ki. Könnyen megelőzhető a kialakulása, ha a nyers hús előkészítéséhez használt eszközöket mindig elmossuk, és figyelünk arra, hogy külön kezeljük a nyers és a főtt ételt. Minden konyhai művelet után mossunk alaposan kezet, továbbá az elkészült ételt hűtve, vagy melegen tároljuk.

A legtöbb emberi megbetegedést a baromfihús, illetve a szennyezett tojás okozza. A magyar konyhában sok olyan recept ismeretes, amelyeknél kevésbé vetjük hőkezelés alá a tojásokat (például majonéz, madártej, palacsintatöltelék).

Külföldi nyaralás alkalmával is érdemes meggondolni az ilyen jellegű ételek fogyasztását, mivel több külföldi konyha ételei között megtalálhatóak a nyers tojásból készült ételek receptjei.

Szalmonella immuniológiai gyorsmeghatározására alkalmas gépen dolgoznak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában. MTI Fotó: Földi Imre

Campylobacteriosis

Az ételek nyersanyagai nemcsak szalmonellát, hanem egyéb, az emberi egészségre ártalmas kórokozat is tartalmaznak. Ilyen például a Campylobacter baktériumnemzetség valamely tagja által okozott Campylobacteriosis megbetegedés, leggyakrabban a Campylobacter coli, amely a szalmonellához hasonló tünetekkel jár.

A fertőzés ebben az esetben is elkerülhető a megfelelő higiénés előírások betartásával, főképpen a húsok, tejtermékek előkészítésekor.

Rotavírus

A legtöbb eset november és május között fordul elő, de szintén gyakori nyári betegség. Különösen csecsemők esetében nagyon veszélyes a magas lázzal, hasmenéssel járó vírus, mivel a gyors lefolyás miatt kiszáradás léphet fel. A kézmosás és fertőtlenítés nem képes teljes mértékben megakadályozni a terjedést, ezért leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk a rotavírus ellen.

forrás: hirado.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>