Hungarikum lett a Pick téliszalámi


teliszalámi

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Hungarikum lett gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnay-porcelán és -kerámia, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Gundel-örökség, valamint a Pick téliszalámi – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Budaörsön.

A Pick téliszalámi először a Magyar Értéktárba került be tavaly november 28-án, amikor Ópusztaszeren ülésezett a Hungarikum Bizottság. Azóta még 4 hónap sem telt el, és hungarikumnak nyilvánították. Ez a minősítés a gyakorlatban presztízst jelent a terméknek, tovább öregbíti a szegedi téliszalámi jó hírnevét.

A pick téliszalámi csodálatos íze, amely annyi generációt ejtett már rabul, ma is utánozhatatlan. 137 éve őrzik a titkot. ami ott rejtőzik minden egyes szelet téliszalámiban.

A téliszalámi egy sertéshúsból, sertésszalonnából készített, füstölt szalámiféle. A szegedi téliszalámi 2007 óta Európában védett eredetű magyar élelmiszer, hungarikum.

Az 510/2006 (EK) rendelet alapján készített összefoglaló lap szerint a szegedi téliszalámi „2—4 mm szemcsenagyságúra aprított és egyenletesen elkevert sertéshús és sertés szalonnaszemcsékből álló, sózott és fűszerezett (fehér bors, szegfűbors, csemegepaprika-őrlemény), természetes vagy természetazonos vízgőzáteresztő műbélbe töltött húskészítmény, amelynek felülete a bükkfahasábokkal történő füstölést és szárításos érlelést követően szürkésfehér nemespenész bevonatot kap.”

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény 2012. július 1-jén lépett hatályba. A Hungarikum Bizottság – a törvény előírásainak megfelelően – 2012 októberében alakult meg a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A paragrafusok kimondják, hogy a nemzeti értékeket azonosítani kell, majd össze kell gyűjteni úgynevezett értéktárakban. Az értéktárak területi alapon, illetve tematika alapján csoportosítanak, adataikat a Magyar Értéktárban összesítik és gondozzák. Ezzel egy időben létrejött a Hungarikumok Gyűjteménye is, amely a nyilvántartásukra szolgál, valamint bevezették a hungarikumtanúsító védjegyet is.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy az új hungarikumok olyan rendkívül értékes teljesítményei a magyarságnak, amelyek határokon kívül is ismertek és elismertek. A magyar kiválóságok száma ezzel 34-re emelkedett.

Forrás: www.delmagyar.hu

 

 

 

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>