Házi törökméz készítés egyszerűen


tm1

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Egy retro édesség receptet hoztunk nektek a múltból. A törökméz kedveltsége megoszlik, de bizonyára mindenkinek ismerős a búcsúkból, vásárokból, piacokról.

Az árusok által árult törökméz igaz, hogy valójában nem is tartalmaz mézet, de a házilag elkészített mézes verziója még az eredetinél is finomabb.

Készítsd el te is gyermekeid, unokáid számára az igazi mézes törökmézet, hogy ők is megismerjék a régmúlt kedvenc ízeit.

Hozzávalók:
– 180 g cukor
– 2 ek. méz
– 1,5 tk. szódabikarbóna
– 1 teáskanál napraforgó olaj (a tepsi kikenéséhez)

Elkészítés:

Előkészítünk egy magasabb falú tepsit, azt kibéleljük sütőpapírral és vékonyan megkenjük az olajjal. A cukrot és a mézet összekeverjük egy lábasba, és lassan melegítjük, míg borostyánszínre nem karamellizálódik. Ha ez meg van, levesszük a lángról, és beletesszük a szódabikarbónát, amit épp csak pár laza mozdulattal láthatatlanná keverünk benne. Ha nem akarjuk, hogy lapos és buborékmentes legyen, nem keverjük tovább, a térfogata úgyis magától megnő a szódabikarbóna hatására. Ekkor kezd majd habozni, és gyorsan áttöltjük a kibélelt, kiolajozott tepsinkbe egyetlen, hirtelen mozdulattal. A tepsi nem kerül be a sütőbe, egyszerűen csak megvárjuk, míg teljesen kihűl, szeletelhető és azonnal fogyasztható lesz. Igyekezzünk légmentesen lezárt edényben tárolni, mert még ha nincs is meleg, csak egyszerűen levegőt kap, a felszíne olvadni kezd.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>