Határon túli magyarság a XXI. században


magyarsag

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Határon túli magyarság a XXI. században

1996-ban a Magyarok Világszövetsége felmérést készített a határon túli és a külhoni magyarság helyzetéről. Akkor a szervezet a kutatásba bevonta a külhoni magyar szervezeteket és vezetőiket is, a végeredmény pedig: bolygónkon összesen 15,7 millió magyar él. Az eredmény közel két évtizedes, azonban az arányok jelentős mértékben azóta sem változtak. Az akkori 15,7 millióból mindössze 13 millióan éltek a történelmi Magyarország területén, míg hazánk határain belül alig 9,8 millióan. Ez azt is jelenti, hogy nemzetünk fiainak több mint ötöde él országunk határain kívül.

Meg kell azonban jegyeznünk azt is, hogy azoknak a száma, akiknek az ereiben – akár tudtukon kívül – magyar vér csörgedez, ennél még sokkal többen lehetnek. Erre kiváló példa az Egyesült Államok, ahol a magyar és magyar származású lakosok száma hivatalosan alig több mint 1,5 millió fő, azonban a magyar géneket hordozók száma becslések szerint meghaladja a négymillió főt is.

A legfontosabb kérdés azonban minden szempontból a határokon túl, mégis a szomszédságunkban élő rokonság helyzete, hiszen a trianoni békeszerződésnek köszönhetően napjainkban a magyar nemzet és az ország határai nem esnek egybe. Az ilyen határon túli magyar csoportok esetében a más kultúra, más nyelv, más politika hatására egyrészt tapasztalható valamiféle asszimiláció, másrészt azonban, az anyaország közelsége miatt, érzékelhető egyfajta fokozott nemzeti érzelem, mely összeköti a határon túli magyarságot szülőhazájával.

Magyarnak lenni és annak is maradni: ez a határon túli magyarság célja, melyet a magyar nemzetpolitika azáltal tesz könnyebbé, hogy nem csak az egyszerűsített honosítási eljárást, de a politikai közösségbe való integrálódást is lehetővé teszi. Eközben azonban a magyarságnak meg kell küzdenie a területileg felette hatalmat gyakorló ország magyarokhoz való viszonyával, az autonómia, az önállóság kérdéskörével, sőt. Néhány magyar csoport tagjai különösen nehéz helyzetben vannak: nem válhatnak a politikai közösség tagjává, hiszen azzal országuk törvényeit sértenék és elveszítenék a lakóhelyük szerinti állampolgárságukat.

forrás: www.htmik.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>