Hatalmas csillaghullás lesz augusztus 12-én! Ne hagyd ki!


2013-geminid-meteors-limber-colorado-830x524

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A Perseidák az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja, a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeiként is szokták emlegetni. Első említése Krisztus után 36-ból való, a raj éves megjelenését 1835-ben fedezték fel – áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján közölt tájékoztatásban. Harminc évvel később azt is megállapították, hogy a raj vélhetően a 109P/Swift-Tuttle üstökös “mellékterméke”.

A Perseidák mindig bőséges csillaghullást hoz. Már most érdemes az eget kémlelni, mert egy-egy felvillanást már el lehet csípni, de a csúcs augusztus 12-re esik. Az Earthsky cikke szerint idén különösen sok hullócsillagot ígér a raj: akár 200-at is megfigyelhetsz egy óra alatt az északi féltekén, ami a duplája a megszokott értéknek.

A Magyar Csillagászati Egyesület azt írta, hogy a Föld augusztus 12-én 0 és 4 óra között halad át a meteorraj legsűrűbb részén, ekkor lesz látható majd a legtöbb felvillanás. Az észlelést a Hold sem fogja zavarni, mivel égi kísérőnk augusztus 10-én lép az első negyedbe.

forrás: lajk.hu

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>