Vendégkommentár: Fogadják el


Annual Homeless Survey Aims For Accurate Census Of New York City's Street Population

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Vendégkommentár: Fogadják el
Üzenem az utcán élő, elesett embereknek: van lehetőség a változtatásra és fogadják el a feléjük nyújtott segítő kezet! A Magyar Vöröskereszt miskolci, Hajléktalanokat Gondozó Központjának lakójának az írása.

 

Boldog családban éltem, tanultam, dolgoztam, végeztem a mindennapi teendőimet otthon és a munkahelyemen. Akkoriban nem ismertem hajléktalan embert, mindenkinek volt munkája, lakása, büntetendő cselekedet volt, ha valaki nem rendelkezett munkahellyel. Azonban az idő múlásával minden megváltozott, munkahelyek szűntek meg, már nem tudtak munkát biztosítani sok ember számára. A szegénység egyre több embert sodort magával. Idővel én is munka nélkül maradtam, eljutottam a hajléktalanságig.

Éveket töltöttem az utcán hasonló sorsú emberekkel, hajléktalanként. Gyakran beszélgettünk, ki-ki a maga sorsáról, múltjáról. A jövőről azonban kevés szó esett. Csak a mának éltünk, a holnap rejtély volt számunkra. Mindig a mai nap volt a fontos, a túlélés. Volt, aki guberált, volt, aki kéregetett. Ha megvolt a kevés élelem, az már öröm volt számunkra. Segítettük egymást, ahogyan csak tudtuk. A nyár azonban a végéhez közeledett, készültem a télre.

Guberálásom során összeszedtem minden felhasználható dolgot, olyan helyet kerestem a kunyhó építéséhez, ahol volt elegendő fa és ivóvíz. A tél beköszöntével a napjaim rosszra fordultak. A megélhetéshez szükséges alapvető dolgokat nagyon nehéz volt beszerezni. Gyakran előfordult, hogy járókelőktől kértem segítséget több-kevesebb sikerrel. Voltak emberek, akik durva, megalázó megjegyzések kíséretében küldtek el, volt, aki le is köpött. Nehéz volt elviselni a megaláztatásokat. A megértő, segítőkész emberek többségben voltak, meleg ruhát, élelmet és kisebb pénzösszegeket kaptam tőlük. Csakhogy egy nagyon hideg téli napon bekövetkezett, amitől féltem. Megfagytak az ujjaim. Kórházban töltöttem másfél hónapot. Bent létem alatt megismerkedtem hasonló sorsú emberekkel, súlyos fagyási sérülésekkel. Volt közöttük, akinek amputálni kellett kezét, lábát. Láttam a szenvedésüket. Félelem uralkodott el rajtam, mi lesz velem, ha elveszítem az ujjaimat. Azonban a gondos orvosi kezelésnek köszönhetően meggyógyultam. Ám mivel ujjaim állapota még nem volt tökéletes, így igénybe vettem egy fővárosi hajléktalanszállót. Teljes gyógyulásomat követően újra az utcát választottam, hisz’ szomorú tapasztalataim voltak a szállót illetően: eltűntek dolgaim, tárcám, irataim, pénzem. A nyár beköszöntével újra élvezhettem az igazi szabadságot, nem voltak korlátok, utasítások, és nem kellett elviselnem az emberek meggondolatlan, kellemetlen viselkedését. A jó idő nem tartott örökké, viszont a rossz idő közeledte már nem okozott különösebb problémát, hisz fel tudtam készülni, volt tapasztalatom.

Ám nem gondoltam arra, ami sajnos bekövetkezett, hogy ez a tél kellemetlenebb, hidegebb lesz. Sokat éheztem, nélkülöztem, hisz a rossz idő nem tette lehetővé a mindennapi teendőimet. Nagyon hideg volt, nem tudtam hosszabb útra vállalkozni. Így hát megvártam az enyhülést és akkor indultam el a már megszokott utamon. Nem jártam mindig szerencsével, de gyakran találtam olyan holmikat, melyeket értékesíteni tudtam, fedezve így a megélhetéshez szükséges minimális dolgokat.

Utamat járva tragikus balesetet szenvedtem, aminek külső-belső darabos bokatörés lett a következménye. Mentő szállított kórházba, még aznap megműtöttek. Egy ideig bent kellett maradnom megfigyelés céljából. Onnan a hajléktalan szálló betegszobájára kerültem. Itt volt időm gondolkodni a múltamon és a jelenlegi helyzetemen. A döntést meghoztam, új célokat tűztem ki magamnak. Véglegesen szakítottam a múltammal. Vannak lehetőségeim jobbá tenni a jelent.

Üzenem a még jelenleg is utcán élő, elesett embereknek: van lehetőség a változtatásra és fogadják el a feléjük nyújtott segítő kezet!

 

 

 

 

Forrás:http://www.mon.hu/vendegjegyzet-fogadjak-el/2470349

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>