Ezüstös selyemmajom született a Szegedi Vadasparkban


644_ezustos-selyemmajom01

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Az esőerdő házban vagy az ahhoz csatlakozó külső kifutóban látható a Szegedi Vadasparkban egy hónapja született ezüstös selyemmajom.

A Brazília trópusi esőerdőiben őshonos karmosmajom-féle fogságban rendkívül ritka, Európa állatkertjeiben csupán 115 példányt nevelnek, Magyarországon kizárólag Szegeden látható – közölte Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

A Szegedi Vadaspark szakmai hírnevét a karmosmajmok sikeres tartása és tenyésztése alapozta meg, és bár az elmúlt évtizedekben jelentősen gazdagodott az állatgyűjtemény, abban az apró majmok továbbra is kiemelt szerepet kapnak.

A többi karmosmajomhoz hasonlóan az ezüstös selyemmajom (Callithrix argentata argentata) csapataiban is csak a legmagasabb rangú nőstény szaporodik.

Az anyához képest viszonylag nagyméretű kölyköt általában az apák cipelik hátukon, de a nevelésben az idősebb testvérek is részt vesznek.

DVETT200901230016
Néhány hetes ezüstös selyemmajon egy csapattársa hátán a Szegedi Vadasparkban. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

A 20-25 centiméteres, 140-160 grammos majmok bár nem számítanak veszélyeztetettnek, egyedszámuk folyamatosan csökken a vadonban. Elsősorban az élőhelyének elvesztése miatt, de sok példányt fognak be azért, hogy házi kedvencnek adják el őket.

A nőstény általában évente kétszer szül, 145 nap vemhesség után. A kicsinyek féléves korukig szopnak és egy-két éves korukban válnak felnőtté. Tíz-húsz nappal a szülés után a nőstény újra fogamzó képes, bár ekkor még javában szoptat.

A szegedi csapat legifjabb tagja még egy darabig biztos családjával marad. Miután felnőtt, fontos, hogy legalább egyszer ő is részt vegyen a legifjabb kistestvérek nevelésében, ez fontos ahhoz, hogy a később belőle is gondos szülő válhasson.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>