Ezekkel a diplomákkal a legnehezebb állást tatalálni!


sapkak

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Régóta tudjuk, hogy az elhelyezkedés szempontjából nagyon nem mindegy, milyen szakon szerez diplomát valaki – most ezt egy, a tavalyi évről szóló gyorsjelentés is igazolta. A legnehezebben a történelem, a turizmus-vendéglátás, illetve a földrajz szakon végzett pályakezdők helyezkednek el: a hallgatók kevesebb mint 45 százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben – írja az eduline.hu az Educatio 2013-as évről szőlő gyorjelentésére hivatkozva. Őket a környezettan, szabad bölcsészet és informatikus könyvtáros diplomával rendelkezők követik, 50 százalék körüli aránnyal. A különféle agrárszakokon, valamint a rekreáció és egészségfejlesztés szakokon diplomát szerzők alig több mint fele tud felsőfokú végzettséget igénylő állásba kerülni.

Kicsit jobb a helyzet az igazságügyi igazgatási, a tanító, a testnevelő-edző, a kommunikáció- és médiatudomány, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, az élelmiszermérnöki, a biológia, a sportszervező, az óvodapedagógus, illetve a szociálpedagógia szakon. A környezetmérnöki, a munkaügyi és TB-igazgatási, az egészségügyi szervező, illetve a szociális munka szakon pedig akár a végzettek 70 százaléka is diplomás álláshoz juthat. A legnagyobb arányban (körülbelül 90-95 százalék) a gépészmérnöki, villamosmérnöki, építőmérnöki, mérnökinformatikus és programtervező informatikus végzettségűek találnak diplomát igénylő állást.

És mi a helyzet a friss diplomások fizetésével? Az ő havi nettó átlagjövedelmük 168 400 forint – írja az Educatio diplomás-pályakövető rendszerére hivatkozva a Magyar Nemzet. Ez a rendszer 32 felsőoktatási intézmény bevonásával méri évről évre az elhelyezkedési és fizetési esélyeket. A legfrissebb adatok alapján képzési területenként továbbra is jelentősek a különbségek: míg egy testnevelő-edző 109 ezret vihet haza havonta, a gépészmérnöki szakmában már a pályakezdők is bruttó 278 ezer, a villamosmérnökök pedig 290 ezer forintról indulnak.

De annak is nagy jelentősége van, hogy az adott szakot melyik egyetemen végzi el valaki. Míg Pázmány Péter Katolikus Egyetem informatikai karán frissen végzettek esetében például átlagban nettó 251 ezer forint üti egy munkába álló markát havonta, addig a Debreceni Egyetem informatikusai 193 ezret keresnek. A jogászok között szintén a pázmányosok vezetnek 198 ezres fizetéssel, ezzel szemben a Pécsi Tudományegyetemről kikerülők 182 ezer forintot, a Szegeden diplomázók pedig 167 ezret kapnak kézhez, a győri Széchenyi István Egyetemen végzettek pedig csak 146 ezer forintot.

Az sem mindegy, fiú vagy-e, vagy lány

Ijesztően sokat nyom a latban a fizetési besorolásnál a pályázó neme is – derül ki a felmérésből, amely szerint évről évre nő a férfiak bérelőnye. Míg 2011-ben 40 ezer forinttal kerestek többet női kollégáiknál, 2012-ben 45 ezerre nőtt a különbség, 2013-ban pedig már átlagosan 50 ezres eltérést mértek – írja a Magyar Nemzet. Mindez persze szakterületenként változó: míg például az egészségügyben nem jelentős az eltérés, a gazdasági szektorban nettó 54 ezerrel, az informatikusok között pedig 64 ezerrel több vándorol a férfiak zsebébe, mint nő kollégáikéba.

 

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>