Évente 39 kilogramm élelmiszert dobunk ki


86521

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon, Magyarországon az egy főre jutó évi élelmiszer-hulladék 39 kilogramm.

A pazarlás legfőbb oka a tudatosság hiánya. Az Európai Bizottság már tavaly stratégiát fogalmazott meg a helyzet kezelésére.

Etikai, környezetvédelmi és gazdasági problémákat is okoz világszerte az élelmiszer-pazarlás. Miközben minden országban vannak éhezők, mégis több tonna élelmiszert dobnak ki a háztartások, amelyből ráadásul jelentős mennyiségű szén-dioxid is keletkezik, mondta Borbély Csaba. Az agrárközgazdász hozzátette: minél fejlettebb egy ország, annál több még elfogyasztható étel kerül a háztartásokból a szemétbe.

Magyarországon a háztartásokban keletkező, egy főre jutó évi élelmiszer-hulladék körülbelül 39 kilogramm. Ennek az az oka, hogy nem vagyunk elég tudatosak, több odafigyeléssel, a reklámokkal szembeni ellenállással, a hűtőszekrényt többször átnézve, megtervezetten vásárolva lényegesen csökkenteni lehetne a kidobott élelmiszer mennyiségét. Az is megoldás lehetne, ha olyan emberekhez juttatnánk el a felesleget, akik szívesen elfogyasztanák, hangoztatta Borbély Csaba.

Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti időszakra megfogalmazott akcióterve megfogalmazza, hogy drasztikusan csökkenteni kell az élelmiszer-pazarlást, s ezzel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátását is felére kell mérsékelni. Az erre irányuló programok később alakulnak ki.

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>