Erdő Péter bíboros áldotta meg az iskolaépületet


1791_VAA_4072_tn2

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

Bencés iskola a Práter utcában

2014. május 7. 16:39

Erdő Péter bíboros május 7-én ünnepélyesen megáldotta a pannonhalmi Szent Benedek Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Budapesti Tagintézményének iskolaépületét a Práter u. 11-ben. Az iskola vezetése megköszönte a kerületnek, hogy befogadta intézményüket, és ebben az épületben otthonra leltek. Az ünnepségen jelen volt Kocsis Máté polgármester, Sántha Péterné és Sára Botond alpolgármesterek, a Szent Benedek iskola vezetői, valamint plébánosok, volt bencés diákok és a budaörsi tagintézmény diákjai.

Egy nagy múltú tanítórend költözött vissza Józsefvárosba – hívta fel a jelenlévők figyelmét Kocsis Máté polgármester. „Azért vissza, mert 1948-ig a kerületben működött a Szent Benedek Főreálgimnázium. Az azóta eltelt több mint 65 évben hiányzott ez a szellemiség a kerület életéből. Ezt pótoljuk most.” A polgármester örömét fejezte ki, hogy a Práter utcai iskola kiürülése után ilyen rövid idő alatt sikerült ismét oktatási funkciót adni ennek az iskolaépületnek. Így jó közösség kapott otthont egy jó helyen. Kocsis Máté ígéretet tett, hogy a kerület is igyekszik vigyázni az iskolára és környezetére.

Erdő Péter bíborost sok személyes szál fűzi az intézményhez. Édesapja a kerületi Szent Benedek gimnáziumban végzett, és büszke volt rá, hogy itt, Pesten bencés diák lehetett.  Azért  volt büszke, mert kiváló volt az oktatás, és sok kiválóság tanult itt. A bíboros bízik benne, hogy a hitnek és a bencés rend küldetésének következtében újraéled ez a szellem a kerületben. Maga a Práter utcai épület nem gimnázium, hanem általános iskola volt 1956 után, amikor Erdő Péter iskolába került. A bíboros felidézte ezeket az időket, amikor lassan megszűnt a hittanoktatás.

Emellett azonban sok szép élmény, barátság és egy kiváló tanári kar is az emlékeiben él. „Elgondolkodtató, hogy mennyie megváltozott körülötte a város, és tanulók hiányában már tényleg nem lehetett tovább általános iskolaként működtetni. Annál nagyobb az öröm, hogy most új funkciójában, bencés iskolaként működik tovább.

Adja Isten, hogy magas színvonalon végezhesse tevékenységét” – tette hozzá a bíboros, majd következett a megáldás szertartása, többek között ezekkel a szavakkal: „Kérjük ma Isten áldását az igazság kutatásának, megismerésének és továbbadásának erre a székhelyére. Mindazok, akik itt a fiatalok oktatását végzik, megfelelő módon járuljanak hozzá ahhoz, hogy az emberi bölcsességet összeegyeztessék az evangélium igazságával. Hogy az igaz hitet lelkükben megőrizzék és az erkölcsös élettel kinyilvánítsák.”

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>