Ennyi sas van ma Magyarországon!


retisas_9

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenharmadik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

A szimultán megfigyelések miatt „sasszinkronnak” nevezett számláláson ismét rekordszámú, 421 felmérő vett részt országszerte, és növekedett a megfigyelt terület nagysága is.

A megfigyelők érintették az ország legjelentősebb ismert sastelelőhelyeit, ebből következően a lehető legpontosabb képet alkothatnak a szakemberek a hazánkban tartózkodó fajokról és egyedszámukról – írja közleményében a szervezet.

Rétisas (Haliaeetus albicilla) a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen, Tamási közelében 2015. február 16-án. MTI Fotó: Kovács AttilaRétisas (Haliaeetus albicilla) a Pacsmagi Halastavak Természetvédelmi Területen. (MTI Fotó: Kovács Attila)

A 2016. évi sasszinkron során 789-884 közötti rétisast és 346-392 közötti parlagi sast sikerült megfigyelni, ami a felmért területek méretéhez viszonyítva is valamelyest meghaladja az elmúlt évtized átlagát. A fokozottan védett státuszukhoz képest nagynak tűnő számok ellenére a sasok természetesen még ma is nagyon ritkák. A fenti számok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a legsasosabb élőhelyeken is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlag 4,5 rétisast és 2 parlagi sast figyeltek meg.

A réti- és a parlagi sasok mellett 6 szirti sast és 4-5 fekete sast, valamint további 13 ragadozómadár-faj mintegy 7000 példányát is megfigyelték a szakemberek: vörös kánya (7-8), barna kánya (1), kékes rétihéja (625-729), barna rétihéja (101-105), karvaly (209-221), héja (26-27), egerészölyv (4274-5444), gatyás ölyv (198-235), pusztai ölyv (8-8), vörös vércse (572-655), kerecsensólyom (32-38), vándorsólyom (61-62), kis sólyom (37-37).

Szirti sas (MTI Fotó)Szirti sas (MTI Fotó)

A nappali ragadozó madarak mellett baglyokat (erdei fülesbagoly: 81-81, réti fülesbagoly: 1, kuvik: 23, uráli bagoly: 1) és ragadozó életmódú énekesmadarakat (holló: 100-128, nagy őrgébics: 151-159) is számoltak a felmérők, sőt néhány régióban a túzokokat (285-364) is számba vették.

Az éves sasszinkronok egyik kiemelt célja az illegális ragadozó-mérgezések felderítése, hatásuk monitorozása és visszaszorításuk elősegítse. Ennek a funkciónak a létjogosultsága sajnálatos módon az idei szinkron alkalmával is beigazolódott – így derült fény az idei három ragadozómadár-mérgezéses eset egyikére is – írja közleményében a szervezet.

Fekete sas (Fotó: AFP)Fekete sas (Fotó: AFP)

A közleményben kifejtik, hazánk élenjáró a régióban a madarak ellen elkövetett bűncselekmények számát tekintve, ezen esetek csökkentése a hozzánk külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősségünk is. Ebből a célból európai uniós támogatással jelenleg is folyik egy mérgezésellenes HELICON Life+ program az MME koordinálásában.

Részben a projekt eredményeképpen több alföldi területen szinte teljesen visszaszorultak a ragadozó-mérgezések, ahol a projekt elején még kéttucatnyi sas esett mérgezés áldozatául egyetlen év alatt.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>