Elszálltak a zöldségárak, és ez még csak a kezdet…


TomatoesFORWEB

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A magyar piacot ősztől tavaszig friss zöldséggel ellátó spanyol, olasz termelők a termésük felét is elveszíthették a Dél-Európában szokatlan zord időjárás miatt, ennek eredményeként megkétszereződött, egyes esetekben megháromszorozódott az importtermékek ára – írta a Népszava szombati számában.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs statisztikája szerint leginkább a cukkini ára szabadult el, de a legtöbb zöldség ára is 60-70 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest. Az árak miatt jelentősen visszaesett a vásárlási kedv is, a szakemberek pedig nem zárták ki azt sem, hogy még további 30-40 százalékkal emelkedhetnek a zöldségárak, ami tovább fékezheti a fogyasztást.

Budapest, 2011. június 3. Magyar kígyóuborka a pulton a Központi Vásárcsarnokban, ahol a vidékfejlesztési miniszter a németországi járvány miatt a zöldség-gyümölcs piaci helyzetről tájékozódik. MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak kifejtette: a hazai ellátásban télen 95 százalék a külföldről behozott termények aránya, a hideg okozta minőségi romlás miatt viszont várhatóan április elejéig, közepéig a megszokott import zöldségmennyiség fele érkezik a magyar piacokra.

Emellett a szakemberek szerint április közepéig maradnak a magas árak, akkor jelenhetnek meg az első hazai primőrök, és állhat helyre az egyensúly.

MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>