Elemzők: az év hátralévő részében kissé emelkedhet, de 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta


munkanelk.jpg

Hirdetés

Hirdetés betöltése...

A szezonális munkák kifutásával az év hátralévő részében kissé emelkedhet, de várhatóan 8 százalék alatt marad a munkanélküliségi ráta Magyarországon – mondta a Buda-Cash és a Raiffeisen elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt friss munkaerő-piaci adatokkal kapcsolatban pénteken az MTI-nek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH legfrissebb munkaerő-piaci adataira reagálva közölte: töretlen a foglalkoztatottak számának növekedési üteme, a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta 2008 áprilisa óta a legkedvezőbb adat.

A kormány foglalkoztatási programjainak – így például az Első Munkahely Garancia Programnak, a lakhatási támogatásnak vagy a kis- és közepes vállalkozások munkahelyteremtését támogató pályázatnak – is köszönhetően a foglalkoztatottak számának növekedéséből a versenyszféra  egyre nagyobb arányt képvisel. “A közelmúlt kiváló makrogazdasági adatai a foglalkoztatás további bővülését jelzik, ami megfelel a kormányzat célkitűzéseinek” – emelte ki az NGM.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy a következő hónapokban nem várható a foglalkoztatás további bővülése, a munkanélküliségi ráta pedig az év végéhez közeledve a szezonális munkák kifutásával ismét emelkedhet kissé.

A szakértő kifejtette: a munkanélküliségi ráta 7,6 százalékra esett vissza, így az egy évvel korábbinál 2,4 százalékponttal kisebb és természetesen hosszú évek óta a legalacsonyabb érték.

Más becslés szerint a közfoglalkoztatottak száma körülbelül 30 ezerrel nőtt júliusban éves összevetésben, a foglalkoztatás 177 ezres javulásának zöme így vélhetően nem ezen állami programnak köszönhető – mondta Török Bálint. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok valójában külföldön dolgozó marad benne a hazai statisztikákban, de még így is a munkaerőpiac “tényleges” javulásának jeleit mutathatják a KSH friss adatai, a sokéves csúcson lévő mutatók – vélekedett.

A foglalkoztatás javulása az egyik fontos feltétele annak, hogy a háztartások fogyasztása tartósan bővülhessen. Emellett lényeges még a jövedelmek alakulása, a hiteltörlesztésre fordítandó összegek alakulása, és fontos a kilátások megítélése is – fűzte hozzá.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is azt emelte ki: várható volt, hogy a nyári szezonban, főleg a turizmus és a mezőgazdaság miatt javulni fog a munkanélküliségi ráta. A téli hónapokban újra emelkedhet a munkanélküliség, de az év hátralévő részében marad a 7,5 és 8 százalék közötti munkanélküliségi ráta – mondta a szakértő.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy a közmunkaprogramok időzítése még nem ismert, ami bizonytalanságot visz a rendszerbe. Kitért arra, hogy az eredmény európai összehasonlításban jónak számít, az Európai Unióban a legutóbbi, júliusi adat szerint szezonálisan kiigazítva 10,2 százalék volt a munkanélküliség. A régión belül vegyes a kép, a magyar adat a középmezőnynél jobb – mondta Török Zoltán.

forrás: MTI

Hirdetés

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>